Zelf thee maken: 3x mixen voor verse kruidenthee

zelf thee maken

Op frisse herfstdagen is er maar weinig fijner dan wakker worden met een glas verse thee – vind ik dan. Ik hops vaak op mijn pantoffels de tuin in, om daar at random wat takjes uit mijn geïmproviseerde theetuin te knippen. Binnen zoek ik er lekker fruit bij en maak ik een groot glas verse thee om de dag mee te beginnen. Wil je ook zelf thee maken van verse kruiden, fruit en specerijen? Nou, I got you 🙂 In deze blogpost deel ik mijn favoriete recepten met je en laat ik je zien hoe je kunt experimenteren met zelf thee maken.

Zelf thee maken: wat heb je nodig?

Het korte antwoord: bar weinig! 🙂 Je hoeft geen moestuin vol kruiden of allerlei ingewikkelde keukenapparatuur te hebben. Een simpel theezeefje van gaas is voldoende, en zelfs die gebruik ik alleen maar als ik thee maak van hele fijne ingrediënten, zoals bijvoorbeeld gedroogde salie. Ik heb zelf dit theezeefje en ben er heel blij mee, omdat het gaasje heel fijn is en dus nauwelijks kruiden doorlaat. Vind je een theezeefje onhandig, dan kun je ook lege theezakjes kopen die je vult met jouw thee-ingrediënten.

Mijn 3 favoriete theerecepten

Fruitige sinaasappel-gember-tijmthee

Shout out naar mijn moeder, die dit recept vorige maand in de familie-app deelde 🙂 Ik houd heel erg van contrasterende smaken en dan is deze thee heerlijk: de fruitige sinaasappel, de iets pittige gember en de kruidige smaak van tijm zijn een topcombinatie. Met een beetje agavesiroop erbij geef je de thee een zoetig tintje.

Voor een glas van 250-300 milliliter heb je nodig:

 • 1 plakje sinaasappel, doormidden gesneden
 • 2 dunne plakjes gemberwortel
 • 3 takjes tijm
 • Een scheutje agavesiroop

Deze ingrediënten kun je zo in je glas doen en dan het hete water er overheen gieten. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe sterker de smaken worden, daarom doe ik er niet zo veel gember in.

(tekst gaat verder na de foto)

zelf thee maken
Saliethee, gemberthee en kurkumathee.

Pittige gember-kurkumathee

Deze thee van gember- en kurkumawortel met zwarte peper is heel verwarmend, wat fijn is op dagen dat je niet zo lekker uit je bed komt of een beetje verlaagde weerstand hebt. Wil je de smaak wat soepeler maken, dan kun je er een theelepel dadel- of rijstsiroop in doen.

Voor een glas van 250-300 milliliter heb je nodig:

 • 3dunne plakjes gemberwortel
 • 4 dunne plakjes kurkumawortel (of een theelepel kurkumapoeder)
 • 3 zwarte peperbolletjes
 • Eventueel wat dadel- of rijstsiroop

Je kunt de ingrediënten los in je glas doen en het hete water er overheen gieten. Let wel op: kurkuma(wortel) vlekt ENORM, dus zorg ervoor dat je het voorzichtig snijdt en niets op je kleding knoeit.

Ontspannende saliethee

De diepe smaak van salie is moeilijk te omschrijven, maar ik vind het heerlijk ontspannen ruiken en smaken. Houd je van uitgesproken smaken, dan is salie zeker jouw cup of tea (haha). Ik combineer het graag met stukjes sinaasappelschil voor een fruitig maar niet te zoet tintje.

Voor een glas van 250-300 milliliter doe je in je theezeefje:

 • 2 theelepels gedroogde salie
 • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil

Doe je theezeefje in je glas, giet er heet water over en laat even trekken. Wil je de smaak wat zachter maken, roer er dan een scheutje agavesiroop doorheen.

Experimenteren met zelf thee maken

Je kunt natuurlijk ook je eigen recepten maken! Het leuke van verse thee maken is dat je eindeloos kunt experimenteren met smaken. Mijn tip: combineer uiteenlopende smaken, zoals bijvoorbeeld tijm (kruidig) en sinaasappel (fruitig), of gember (pittig) en citroen (fris). Dit zijn alle ingrediënten die ik met enige regelmaat bij elkaar in een theeglas mik:

 • Kaneelstokjes
 • Steranijs
 • Kardemompeulen
 • Kruidnagels
 • Gemberwortel
 • Kurkumawortel
 • Tijm
 • Salie
 • Rozemarijn
 • Citroengras
 • Kamille
 • Lavendel
 • Munt
 • Citroenmelisse
 • Brandnetels
 • Zoethout
 • (Cayenne)peper
 • Sinaasappelschijfjes
 • Citroenschijfjes
 • Agavesiroop
 • Rijst- of dadelsiroop

Je ziet het, je kunt je lol op 🙂 En er zijn ongetwijfeld nog véél meer ingrediënten waarmee je thee kunt maken. Kijk vooral eens op de verpakking van je favoriete verpakte thee – wat zit daar in en kun je het namaken met verse ingrediënten? Heb je een moestuin, dan heb je misschien nog wel meer kruiden waarmee je aan de slag kunt.

Ga je ook aan de slag met zelf thee maken? Of heb je tips voor lekkere theerecepten? Laat het me weten in de comments!

Meer thee nodig? Ik heb ook een lekker chai-recept met pumpkin spice voor je! 

3 Antwoorden op “Zelf thee maken: 3x mixen voor verse kruidenthee”

 1. […] begint al bij kleine dingen, zoals je eigen reismok met koffie meenemen als je de trein pakt. Of thee zetten met verse kruiden in plaats van theezakjes die je later toch weer wegkiepert. En natuurlijk hoort koken met restjes […]

 2. Ik was je blog nog nooit tegengekomen, jammer!
  Maar nu ziek thuis en dus even zoeken, kom ik je toch tegen. Ga denk ik maar gelijk aan de anti-griep variant van je;-)

  1. Ik hoop dat je er wat aan hebt 🙂 beterschap!

Geef een antwoord