Vegan Tenerife (+ hotspots!)

vegan tenerife

Toen Señor Vriendje en ik een paar maanden terug een tripje naar Tenerife boekten hadden we ons voorgesteld dat zo’n beetje 90% van de restaurants ter plekke alleen steak en friet zou serveren en dat we onszelf zouden moeten redden met de spullen van de lokale supermarkt naast ons appartement. Maar gelukkig hadden we het helemaal verkeerd! De supermarkt (die overigens Hiper Dino heette 😀 ) had genoeg veggies en bonen en sojamelk enzo, maar ook buiten de deur hebben we supergoed vegan voedsel gegeten. In dit blog lees je meer over vegan Tenerife en tip ik je de twee coolste vegan eettentjes van het eiland!

Canarische eetcultuur

Spanje en de Canarische Eilanden staan niet per sé bekend om hun plantaardige eetcultuur, al ligt op Tenerife de nadruk wel iets minder op vlees dan op het vasteland het geval is. Dat komt waarschijnlijk omdat er door het gunstige klimaat (Tenerife ligt uit de kust van Marokko) eeuwenlang op grote schaal groenten en fruit zijn verbouwd. Als aanvulling daarop aten de Canariërs onder andere aardappelen, vis en allerlei bereidingen met het lokale gofio-meel. Met de komst van het toerisme zijn het eiland en zijn eetcultuur flink veranderd. Omdat de meeste inwoners in het toerisme gingen werken, is de landbouwcultuur grotendeels verdwenen; tegenwoordig worden er op Tenerife alleen nog op grote schaal bananen verbouwd. Daarbij zijn veel restaurants typische ‘toeristenmenu’s’ van friet en grote lappen vlees gaan aanbieden. In het binnenland wordt echter nog wat traditioneler gegeten en vind je bijvoorbeeld meer restaurantjes die de beroemde ‘papas con mojo’ (krieltjes in Canarische pepersaus) en vullende maaltijdsoepen met gofio aanbieden.

vegan tenerife
Een moestuin in de binnenlanden van Tenerife

Veganisme op Tenerife

Hoe dan ook, een interessante ontwikkeling is dat sinds een jaartje of wat het vegetarisme en veganisme langzaam voet aan de grond beginnen te krijgen op Tenerife, net als op het Spaanse vasteland. Dat is waarschijnlijk gerelateerd aan de wereldwijde health food-gekte, maar kan ook worden verklaard door de vele dieronvriendelijke tradities die Spanje kent, waar veel Spanjaarden zich tegen verzetten; denk bijvoorbeeld aan het stierenvechten en de hondenraces, -jacht en -gevechten met de galgo’s.

Veganisme is nog niet supergroot op Tenerife, maar Santa Cruz de Tenerife, de relatief kleine hoofdstad met circa 200.000 inwoners, is wel de thuisbasis van een 100% vegan hamburgerketen-slash-winkel met maar liefst vier filialen. In de toeristische kustplaatsjes Playa de las Américas en Los Cristianos vind je tentjes waar je veganistisch kunt ontbijten, lunchen en avondeten of waar je juist kleine hapjes of taartjes kunt bestellen. Kortom, het begin is er en wij werden erg blij van de vegan opties die er waren 🙂

Vegan hotspots op Tenerife

Nou, de hotspots! *tromgeroffel* Señor Vriendje en ik hadden na een weekje Tenerife besloten dat K-Vegan, een vegan stand op foodmarket La Pepa in Los Cristianos, het beste eten ALLER TIJDEN serveert. Van een heerlijke zeewier-aïoliwrap tot een creamy Russische salade, alles is gewoon lekker hier. Burger Mel in Santa Cruz is met zijn uitgebreide kaart en funky burgers een goede tweede.

K-Vegan, Los Cristianos

Avenida San Francisco 6, in Food Market La Pepa

Food market La Pepa zit op de tweede verdieping van een winkelcentrum aan de Avenida San Francisco, vlakbij het centrum. Loop naar de achterste stalletjes aan de rechterkant en je loopt zo tegen K-Vegan aan. Het eerste wat opvalt is dat het niet zo’n hipster toestand is, maar gewoon twee dudes die lekker eten koken voor niet al te veel geld. We aten hier onder andere de algas wrap (zeewierwrap met huisgemaakte aïoli), de albóndigas (gehaktballetjes in een sausje) met rijst, de champignonkroketjes, de kipburger en de Russische salade; de algas wrap was zo ongeveer het lekkerste wat ik ooit heb gegeten. En ja, we zijn er ongeveer vijf keer terug geweest, haha *kuch*. (tekst gaat verder na de foto)

vegan tenerife
De algas wrap van K-Vegan!

De meeste gerechten kosten zo’n €6-8 en daar zit je flink vol van. Wil je kleinere hapjes, dan zijn er ook samosa’s, huisgemaakte hummus met dito crackers en elke dag is er een andere taart (soms zoet, soms hartig). Klein nadeel is dat je bij K-Vegan geen drinken kunt bestellen, dat komt omdat er vlakbij een soort van biergarten zit en de mensen van La Pepa graag willen dat je daar drinken bestelt. Maar ja, je kunt je hapjes van K-Vegan gewoon op een dienblaadje meenemen naar de biergarten en er daar wat te drinken bij bestellen, no biggie.

vegan tenerife
Albóndigas/gehaktballetjes van linzen 🙂 (K-Vegan)

Burger Mel, Santa Cruz de Tenerife

Verschillende locaties in Santa Cruz, o.a. Calle la Marina 73 en Calle de Benavides 32

Burger Mel is een lokaal bedrijf met vier filialen op verschillende plekken in de hoofdstad. Het is in principe een burgertent, maar ook als je geen zin hebt in een hamburger is er genoeg keus. Ga bijvoorbeeld voor koffie en taart, eet een hotdog of simpel broodje hummus met veggies OF slobber van één van de vele verse fruit- en groentesapjes. Het eten is een klein beetje duurder dan bij K-Vegan maar niet superduur; voor zo’n €10 heb je een burger, sapje en huisgemaakte friet. (tekst gaat verder na de foto)

vegan tenerife
De Brasil burger van Burger Mel 🙂

Verder kun je er ook van alles meenemen voor thuis (of in dit geval voor in je hotelkamer of appartement); in de koeling liggen verschillende soorten burgers, hotdogs en vegan kaas, die Burger Mel zelf produceert. Cool initiatief dus en zeker het steunen waard. Wij gingen langs de vestiging aan Calle la Marina en ik at de huge-ass Brasil burger met gebakken banaan, avocado en koolsla, dikke frietjes met vegan mayo en een papaya-ananas-ALLES-sapje (ik weet niet meer precies wat er in zat :’)). Vriendje had de Navarra burger met vegan kaas, aïoli en pittige paprika, plus friet en sap. Heel lekker en meer dan genoeg om de rest van de middag op te teren. Plus, de burgers hier zijn lekker squishy en vet en er zit flink wat saus op, precies zoals een burger moet zijn 🙂

Kortom, het was helemaal niet moeilijk of ingewikkeld om vegan te eten op Tenerife! Ik hoop dan ook dat eventuele Tenerifegangers onder de lezers iets aan mijn tips hebben. Ga jij binnenkort ook richting de Canarische Eilanden? Deel dan vooral hieronder je ervaringen met vegan eten! Of als je ook naar Tenerife gaat dan hoor ik graag wat jij van de vegan opties op het eiland vindt. Intussen ga ik nog even keihard heimwee hebben naar de algas wrap van K-Vegan 😀

Meer hotspots:

3 Antwoorden op “Vegan Tenerife (+ hotspots!)”

  1. […] mooi: na een kort zoektochtje bleken er meerdere toffe vegan eettentjes te zijn, waarover ik in dit blog uitweid. Lang verhaal kort: supertof eiland! In dit fotoblog laat ik je de mooiste plekken […]

Geef een antwoord