Vegan stoofpot met seitan, champignons en rode wijn

vegan stoofpot

Vandaag een lekker herfstig recept: vegan stoofpot met rode wijn! Deze stoof met malse seitan en zachte groenten, gegaard in wijn, kruiden en kokosbloesemstroop, is toch wel het ultieme najaarsgerecht. Hij is fijn om te maken op rustige zondagen, al kun je ook een snelle versie maken met kant en klare seitan uit de winkel. Eet ‘m met gebakken aardappeltjes en appelcompote voor een feestelijke herfstmaaltijd of serveer hem met wat knapperig zuurdesembrood  voor een stevige doordeweekse hap.

Meteen naar het recept

The making of the vegan stoofpot

Stoofpot is een gerecht dat je heel makkelijk veganistisch kunt maken. Je kunt het vlees bijvoorbeeld vervangen door jackfruit voor een lichtere maaltijd, of juist door bonen voor een wat steviger gerecht. De stoofpot uit dit blog maakte ik met seitan, een vleesvervanger op basis van tarwegluten. Seitan heeft wat meer smaak dan bijvoorbeeld bonen en is vrij stevig van textuur, waardoor je het niet snel tot prut kookt. Maar: het wordt na een half uurtje pruttelen in de pan wél lekker mals en dat is precies wat we willen 🙂

De seitan combineerde ik met kastanjechampignons en winterwortel en dat liet ik stoven in wat rode wijn met groentebouillon, laurierblad en tijm. Om de smaak van de wortel iets te benadrukken en de vegan stoofpot een zoetig tintje te geven, voegde ik ook balsamico-azijn en kokosbloesemstroop toe. Kokosbloesemstroop is een donkere stroop met een heel rijke smaak, die perfect past bij de hartige seitan. ik gebruik voor dit recept de kokosbloesemstroop van De Traay(tekst gaat verder na de foto)

vegan stoofpot

En lang verhaal kort: na deze ingrediënten een half uurtje gestoofd te hebben, kwam daar een heerlijke stoofpot uit. Perfect om op koude herfstdagen te delen met vrienden of familie, of lekker in je upje op te smikkelen terwijl je op de bank zit met een kaarsje aan en een deken erbij.

Praktische tip: hoe kom je aan seitan

Seitan is niet de meest bekende vleesvervanger, dus schrik niet als je het niet bij je lokale Appie in het schap ziet liggen. Ik koop mijn seitan vaak bij een biologische supermarkt, zoals de Odin of de Ekoplaza. Daarnaast kun je het ook zelf maken als je daar de tijd en energie voor hebt. Zelfgemaakte seitan is relatief goedkoop, maar je moet er wel even een uurtje voor reserveren, dus het is net wat je zelf wilt 🙂 Hoe dan ook, je vindt hier mijn recept om zelf seitan te maken.

De vegan stoofpot combineren

Tot slot voordat we doorgaan naar het recept: wat combineert nou lekker met deze vegan stoofpot? Nou, best veel! Ik maakte even een handig lijstje voor je, maar probeer zelf ook vooral allerlei leuke combi’s uit. Dit vind ik er in ieder geval lekker bij:

  • Een paar plakken versgebakken zuurdesembrood, besmeerd met sojaboter.
  • Aardappelpuree.
  • Groenterijst met doperwtjes en worteltjes.
  • Gebakken aardappels uit de oven, of van die leuke aardappeltoefjes of –kroketjes die je in het vriesvak van de supermarkt vindt.
  • Appel- of pruimencompote.

vegan stoofpot

Vegan stoofpot: het recept

Aantal personen: 3-4

Bereidingstijd: een klein uurtje

Keukenapparatuur: stoofpan, of een andere pan met een dikke bodem

Ingrediënten:

  • 400 gram seitan, gekocht of zelfgemaakt (hier vind je mijn recept), in blokjes
  • 200 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 flinke tenen knoflook, in kleine stukjes
  • 1 eetlepel vegan boter
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1,5 eetlepel kokosbloesemstroop (ik gebruik die van De Traay)
  • 100 milliliter rode wijn (ik gebruikte merlot)
  • 1 laurierblad
  • Wat takjes verse tijm
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 eetlepel bloem
  • Wat verse peterselie om te bestrooien
  • Eventueel voor erbij: brood of gebakken aardappels en appelcompote

Zo maak je de vegan stoofpot met seitan:

  1. Je begint met het fruiten van de ui. Verhit de vegan boter in de stoofpan en bak de ui op een laag vuurtje tot hij iets glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en laat dit samen een paar minuutjes bakken. (En geniet van de geur – gebakken ui en knoflook ruikt ZO lekker 🙂 )
  2. Voeg dan de winterpeen en de champignons toe. Bak deze mee tot de champignons zacht beginnen te worden.
  3. Dan mogen de seitanblokjes erbij! Roer alles goed door en voeg vervolgens de balsamico, kokosbloesemstroop, wijn, laurierblad en tijm toe. Roer weer goed door en giet er wat water bij, de seitan en groenten moeten nèt niet onder water staan. Verbrokkel het bouillonblokje boven de pan.
  4. Vervolgens breng je je vegan stoofpot aan de kook, terwijl je rustig roert. Is hij aan de kook, draai dan het vuur wat lager en laat de stoofpot ongeveer een half uurtje pruttelen.
  5. Na dat half uurtje mag het vuur uit en roer je de eetlepel bloem door de stoofpot. Roer goed, zodat er geen klontjes ontstaan.
  6. Haal de laurier en tijm uit de pan en serveer je seitan stoofpot met de verse peterselie. Eet smakelijk!

Tot zover mijn winterse seitanstoof-recept! Ik hoop dat jij ‘m net zo lekker vindt als ik 🙂 Ga je dit recept maken, laat dan vooral een comment achter of plaats een foto van het eindresultaat op social media met #rootsandfoods erbij. Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

Dit recept bewaren op Pinterest? Dat kan heel mooi met het plaatje hieronder:

Vegan-stoofpot-seitan

– Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met De Traay. –

Geef een reactie