Vegan pasta pesto met doperwten en smokey champignons

vegan pasta pesto

Mensen, pasta pesto allitereert niet alleen leuk, het is ook nog eens een fijn zomers recept dat supersnel op tafel staat. Aangezien de meeste varianten van het gerecht stijf staan van de zuivel en soms ook eieren, maakte ik een vegan pasta pesto met een doperwtenpesto die je makkelijk zelf fabriceert, plus een topping van rokerige gebakken champignons. Romig, smokey en lekker snel klaar: ideaal dus voor een chille zomeravond in de tuin of op je balkon.

Recept: vegan pasta pesto

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in kleine stukjes
  • Wat oregano
  • 100 gr diepvriesdoperwten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • Een scheutje citroensap
  • Een scheutje olijfolie
  • 4 eetlepels edelgist
  • Peper
  • 50 gram champignons of andere paddenstoelen, in plakjes
  • Wat (gerookt) paprikapoeder
  • Eventueel een scheutje liquid smoke
  • 200 gram droge volkoren pasta

Verder nodig: een blender

vegan pasta pesto

Zo maak je de vegan pasta pesto:

  1. Zet de pasta op en kook hem beetgaar (al dente) volgens de verpakking.
  2. Fruit intussen in een kleine koekenpan met een beetje olijfolie de ui, voeg na een minuutje of wat de knoflook en oregano toe en roer door. Wanneer de ui en knoflook lekker beginnen te geuren doe je de doperwten erbij. Bak op een laag vuurtje voor een minuut of 5 of tot de doperwtjes gaar zijn.
  3. Doe het doperwtenmengsel in de blender met de zonnebloempitten, edelgist, citroensap en olijfolie. Blend op hoge snelheid tot het een puree-achtig geheel wordt (dit kan een paar minuutjes duren).
  4. Veeg daarna de koekenpan schoon en bak hierin de plakjes champignon in een beetje olijfolie. Strooi tijdens het bakken de (gerookte) paprikapoeder er overheen en, als je hebt, de liquid smoke. Laat de champignons rustig pruttelen tot ze wat kleiner en donkerder beginnen te worden.
  5. Verdeel de pasta over de bordjes en schep daar een flinke portie doperwtenpesto overheen. Verdeel daar overheen weer de champignons en maak af met wat zwarte peper.

Wat is jouw favo vegan zomergerecht? Deel ‘m in de comments!

Deze vegan pasta pesto bewaren voor later? Pin ‘m op Pinterest:

vegan pasta pesto

Eén antwoord op “Vegan pasta pesto met doperwten en smokey champignons”

  1. […] borrelhapje, of roer een paar lepels door gekookte pasta voor een lekkere maaltijd! (zoals bij dit pasta pesto recept […]

Geef een antwoord