Vegan ovenschotel: zoet-kruidige maïspastei

vegan ovenschotel

Als er één vegan ovenschotel is waar ik intens van houd, dan is het wel maïspastei. Deze simpele ovenschotel is opgebouwd uit 2 lagen: je vult de onderkant van de schotel met kruidige champignons en linzen en bedekt dat met een zoete maïstopping, waarna je het geheel in de oven zet en de maïs lekker karameliseert. De kruidige en zoete smaken combineren heerlijk met elkaar en je huis gaat ook nog eens superlekker ruiken als je de maïspastei in de oven hebt staan. Aanrader dus! In dit blog deel ik mijn recept voor deze vegan ovenschotel.

Maïspastei, the vegan edition

Maïspastei, ofwel pastel de choclo, is een Chileens gerecht dat oorspronkelijk wordt gemaakt met gehakt en gekookte eieren als onderlaag. Het stond vroeger met enige regelmaat bij ons op tafel en als klein Saartje was ik er behoorlijk fan van. De liefde is gebleven en daarom maak ik nu minstens een paar keer per jaar mijn eigen, vegan versie van het gerecht. De gehakt heb ik vervangen door een mengsel van champignons en linzen, de melk in de maïslaag voor ongezoete sojamelk. En dat komt behoorlijk dicht bij de maïspastei zoals mijn vader en oma hem maakten!

Tip: de maïspastei is heel lekker met wat rijst en tomatensalsa.

Zero waste vegan ovenschotel

Voordat je doorscrollt naar het recept heb ik nog even een pro-tip voor je: je kunt met restjes maïspastei de leukste dingen doen. Dus maak vooral een grote batch en leef je de dagen erna lekker uit met de kliekjes! Ik heb er bijvoorbeeld wel eens funky ‘saucijzenbroodjes’ mee gemaakt door velletjes bladerdeeg vol te lepelen met maïspastei en dat dicht te vouwen en af te bakken.

Toen ik een keer zin had in soep heb ik bouillon gemaakt, daar wat lepels van de vegan ovenschotel in gemikt en dat licht gepureerd tot een dik soepje. Wat ik niet geprobeerd heb maar wat volgens mij echt awesome is, is als je balletjes draait van maïspastei met een beetje bloem en deze opbakt of even in de oven zet. Je eigen groenteballetjes, badum-PISH! Nou, je ziet het, de mogelijkheden zijn eindeloos! (Tipje: check voor zero waste inspiratie ook mijn blog over koken met restjes.)

Vegan ovenschotel recept

* Voor 1 ovenschotel van 30 x 24 centimeter

Bereidingstijd: 45 minuten

vegan ovenschotel

Dit heb je nodig:

  • 1 klein uitje, gesnipperd
  • 1 blik bruine linzen
  • 1 blik champignons
  • 2 blikjes maïs
  • 1 bouillonblokje
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel sojaboter
  • 150 milliliter ongezoete sojamelk
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • Wat olijfolie

Verder nodig:

  • Oven/combimagnetron
  • Ovenschaal
  • Koekenpan
  • Steelpan
  • Eventueel een staafmixer

Zo maak je de maïspastei:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak hierin de ui, linzen en champignons op een laag vuurtje. Voeg de komijn, cayennepeper, bloem en het bouillonblokje toe, samen met zo’n 150 milliliter water. Roer door en laat dit op een laag vuurtje indikken voor zo’n 10 minuten.
  3. Doe intussen de maïs, sojaboter, sojamelk en basilicum in een steelpan en verhit dit al roerend op een hoog vuur. Wanneer de sojamelk begint te koken zet je het vuur laag en laat je het 5 minuten indikken.
  4. Haal de maïs na 5 minuten van het vuur en roer de suiker erdoor. Prak de maïs iets met een vork of pureer het met een staafmixer voor een wat fijner mengsel.
  5. Giet het linzen-champignonmengsel in de ovenschaal en doe de maïs daar overheen. Smeer de maïs uit tot een gelijke laag met de bolle kant van een lepel.
  6. Zet de ovenschotel 30 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi karameliseert.
  7. Laat de maïspastei voor het serveren iets afkoelen en enjoy!

Tot zover dit fijne winterse recept! Heel veel meer ‘comfort food’ dan dit wordt het niet hoor 😀 word je blij van dit recept en van de andere dingen die ik deel op Roots and Foods, dan zou ik het supertof vinden als je op me wilt stemmen voor de Vegan Blogs Award 2018 (klik hier om te stemmen!). Ik kan er wat geld mee winnen, waarmee ik fotografielampen wil kopen zodat ik betere foto’s kan maken voor op Roots and Foods. Dus alle stemmen helpen! Bedankt alvast en een fijne dag 🙂

Wil je deze vegan ovenschotel bewaren op Pinterest? Het plaatje hieronder is daar de bom voor 🙂

vegan ovenschotel

Gerelateerd

Geef een reactie