Vegan koekjes bakken: zoete gember ‘honing’ koekjes

Vegan koekjes bakken

Wat is er nou leuker dan op een relaxte dag koekjes bakken? Lekker een deeg maken van allerlei zoetigheid, een beetje mindful de boel kneden en tot slot de restjes uit de beslagkom likken en wachten terwijl je koekjes langzaam bruin worden in de oven – ik vind het heerlijk. Vooral nu het weer echt herfst is en ik onevenredig veel tijd besteed aan cocoonen op de bank onder een dekentje, zijn zoete snacks een vrij ernstige noodzaak 😉 Vegan koekjes bakken is helaas niet altijd makkelijk, omdat veel standaard koekjesrecepten barsten van de dierlijke ingrediënten zoals boter en ei. Maar: niet getreurd, want in dit blog deel ik mijn recept voor vegan gember-‘honing’ koekjes en ze zijn FAN-TASTISCH, al zeg ik het zelf.

Meteen naar het recept

Ultieme Herfstkoekjes, de vegan editie

Gember-honingkoekjes zijn voor mij de Ultieme Herfstkoekjes en toen ik een planteneter werd moest ik dan ook een vegan versie maken. Dat had nog best wat voeten in de aarde, aangezien ik niet per sé de beste bakker ben en ik op dat moment nog niet veel verder was gekomen dan een keer een bananenbrood bakken. Maar, 397.523 experimentjes verder en ik kan zeggen dat ik hét recept voor vegan gember ‘honing’ koekjes heb.

Het deeg is simpel en maak je op basis van bloem, plantaardige boter, suiker en een lijnzaad-‘ei’ (verderop leg ik uit hoe je die maakt). Vervolgens voeg je met de gember, kaneel en kruidnagel die knusse herfstige smaak toe. En: er moest een lekkere honingvervanger in zitten. Mijn keuze is daarvoor gevallen op de rijststroop van De Traay, omdat dit een mooi lichte, milde stroop is, die een eigen zoete smaak aan de koekjes toevoegt zonder te overheersen. (tekst gaat verder na de foto)

Vegan koekjes bakken

En na wat kneden (heerlijk meditatief!) is je deeg klaar en mag je het in de koelkast zetten om op te stijven. Kun je lekker een uurtje wat anders gaan doen 🙂

De vegan gemberkoekjes bakken

Ten slotte ga je de koekjes afbakken en dat is echt een piece of cake (haha). Je maakt van je deeg leuke koekjes van ongeveer een centimeter dik en die zet je voor zo’n 20 minuten in de oven op 180 graden. De eerste 15 minuten zullen je koekjes er nog wat saai uitzien, maar in die laatste 5 minuten beginnen ze mooie bruine randjes te krijgen. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster en je krijgt lekker knapperige gemberkoekjes. Heerlijk bij een kopje chai latte of kurkuma latte! (tekst gaat verder na de foto)

Vegan koekjes bakken
Njam!

Vegan koekjes bakken: het gember ‘honing’ koekjes recept!

Voor ongeveer 30 koekjes van 4 centimeter doorsnee

Bereidingstijd: 30 minuten + 1 uur wachttijd en 20 minuten oventijd

Keukenapparatuur: een oven, garde, deegroller, koekjesvormen (of een glaasje) en bakpapier

Ingrediënten:

  • 170 gram plantaardige boter
  • 170 gram rietsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 170 gram rijststroop (ik gebruik die van De Traay)
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 lijnzaad-‘ei’: 1 eetlepel gebroken lijnzaad, gemengd met 3 eetlepels heet water
  • 700 gram bloem + wat bloem om te bestuiven
  • 1 theelepel bakpoeder

Zo maak je de vegan gemberkoekjes:

  1. Je begint met het maken van een lijnzaad-‘ei’. Hiervoor meng je de eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels heet water en die laat je even staan. Je zult zien dat het na 5 tot 10 minuten een soort dik papje is geworden.
  2. Intussen smelt je de plantaardige boter in de magnetron of in een pannetje. Het is het mooiste als de boter nèt vloeibaar is en niet aan de kook komt.
  3. Dan ga je het deeg maken! Meng hiervoor de boter met de suiker, zout, rijststroop, kaneelpoeder, gemberpoeder, kruidnagel en het lijnzaad-‘ei’. Klopt dit even door met een garde of vork.
  4. Vervolgens gaan de droge ingrediënten erbij. Voeg de bloem en bakpoeder toe en roer alles goed door. Kneed het deeg vervolgens tot het niet meer plakt en een solide bol begint te vormen. Zo ongeveer:

Vegan koekjes bakken

  1. Dan is je koekjesdeeg klaar! Doe het deeg in een kom, dek af met wat folie en zet het een uurtje in de koelkast om wat op te stijven.
  2. Na dat uurtje ga je de vegan koekjes bakken. Verwarm je de oven voor op 180 graden en verdeel je koekjesdeeg in bolletjes, dat maakt het makkelijker te verwerken. Ik maak meestal een stuk of 6 bolletjes.
  3. Bestuif je aanrecht licht met bloem en je deegroller ook. Rol een bolletje uit tot je een plak van ongeveer een centimeter dik hebt. Steek hier rondjes uit met een glaasje (of gebruik leuke koekjesvormen als je die hebt!).
  4. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg daar je koekjes op. Bak ze vervolgens 20 minuutjes in de oven.
  5. Laat ze na het bakken afkoelen, dan zul je merken dat ze wat knapperiger worden. En enjoy!

Ga je deze vegan koekjes bakken? Ik ben heel benieuwd wat je van mijn recept vindt. Tag me dus ook vooral op social media, dan kan ik je creaties zien!

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan met het plaatje hieronder 🙂

Vegan koekjes bakken

– Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met De Traay. –

Geef een reactie