Terremoto cocktail met ananasijs en zoete witte wijn

terremoto cocktail

Als je op een snoeihete dag ligt te chillen in de tuin, is een terremoto cocktail eigenlijk alles wat je nodig hebt. Ja oké, en een parapluutje erin ter decoratie. De basis van deze Chileense cocktail is ananasijs, gekoelde witte wijn, prosecco en een scheut grenadine voor de kleur. Zoet, fris en fruitig dus! Het is een heerlijk verfrissend drankje dat ook wel een beetje hard kan aankomen (vandaar de naam ‘terremoto’, oftewel ‘aardbeving’), dus je kunt ‘m het beste maken als je de dag erna niet hoeft te werken 😉 In dit blog lees je hoe je de terremoto cocktail maakt!

Meteen naar het recept

Over drankjes en aardbevingen

Chilenen zijn meesters in het verzinnen van alcoholische dranken, die vaak ook nog eens grappige of creatieve namen meekrijgen. Neem bijvoorbeeld de kerstcocktail ‘cola de mono’, wat ‘apenstaart’ betekent, of de rode wijndrank ‘vino navegado’,  oftewel ‘bezeilde wijn’, wat slaat op de plakjes sinaasappel die gezellig als bootjes in de wijn ronddobberen.

Aangezien aardbevingen in Chili deel van het dagelijks leven zijn (de grond beeft er altijd licht), is het niet gek dat daar ook een drankje aan gewijd is. De terremoto cocktail werd in 1985 voor het eerst gebrouwen in een bar ergens in de hoofdstad Santiago. Het was vlak nadat een beving van 8 op de schaal van Richter een groot deel van de regio Valparaíso verwoestte. Het nieuwe drankje, dat een behoorlijke punch had (om het maar even in lekker Nederlands te zeggen), werd aangemerkt als een ‘terremoto’ en zo was één van de meest populaire Chileense cocktails geboren. En omdat Chilenen dol zijn op woordgrapjes, werden er allerlei drankjes omheen verzonnen: een klein glas terremoto is een ‘temblor’ (trilling), je tweede glas terremoto is een ‘réplica’ (een beving na een beving) en een grote kan terremoto is een ‘cataclismo’ (catastrofe). Kortom, als je ooit een drankje wilt bestellen in een bar in Santiago, zorg dan dat je je terminologie kent 😉

terremoto cocktail

Mijn eigen terremoto cocktail recept

Ik zelf leerde de terremoto cocktail kennen tijdens kroegentochten in Santiago en hoewel je moet uitkijken dat je er in alle gezelligheid niet te veel weg tikt, vind ik het een geniaal brouwsel. Het bestaat uit ‘pipeño’, een gefermenteerde witte wijn uit Chili, ananasijs en grenadine, waardoor het zoet, fris en fruitig met elkaar combineert. Als ik terremoto maak in Nederland moet ik er helaas wel wat aanpassingen aan doen, want pipeño is in de Lage Landen slecht verkrijgbaar en ook ananasijs kan best een uitdaging zijn. Dus daarom heb ik maar mijn eigen recept gefabriceerd!

Terremoto cocktail recept

Aantal glazen: 1 longdrinkglas van 300 ml

Bereidingstijd: 5 minuten (+ eventueel voorbereidingstijd, als je zelf ananas-ijsblokjes maakt)

Keukenapparatuur: geen, eventueel een ijsblokjesvorm

Ingrediënten:

  • 3 tot 5 eetlepels ananas-sorbetijs (Kun je niet aan ananasijs komen? Mix dan 1 deel ananassap met 1 deel kokosmelk en vries het mengsel in in een ijsblokjesvorm. Gebruik voor 1 glas terremoto zo’n 3 ijsblokjes. Of, optie 2, als je geen tijd hebt om zelf ijs te maken kun je ‘m ook maken met mango-sorbetijs!)
  • 100 ml zoete witte wijn
  • 100 ml prosecco
  • Een klein scheutje grenadine

Zo maak je de terremoto cocktail:

  1. Schep het ijs in je glas. Giet de zoete witte wijn en prosecco er overheen.
  2. Giet er een scheutje grenadine bij.
  3. Roer door tot de cocktail ongeveer de helft van het ijs heeft opgenomen.
  4. Steek er een rietje in en salúd! (Proost!)

Ga jij deze terremoto cocktail maken? Laat me dan in de comments of op social media weten wat je ervan vond! Ik vind het altijd erg leuk om jullie creaties te zien 🙂

Wil je dit recept bewaren op Pinterest? Pin ‘m met het plaatje hieronder!

terremoto cocktail

Geef een antwoord