Nazomer-proof stamppot recept met courgette en maïs

stamppot recept

Dit stamppot recept is geniaal voor de frisse dagen aan het eind van de zomer (nu zo ongeveer dus :p). De squishy aardappel- en courgettepuree maken het gerecht lekker zacht en comfort food-achtig, terwijl de maïs en vegan spekjes wat pit aan het geheel toevoegen. Het is het best te omschrijven als een lichtere versie van de oer-Hollandse stamppot en met meer groenten enzo. Plus: dit stamppot recept staat in minder dan 3 kwartiertjes op tafel (#win). In dit blog vertel ik hoe je deze nazomer-proof stamppot maakt – doe er je voordeel mee 😀

Voordat ik helemaal ga uitweiden over het hoe-wat-waar moet ik trouwens even vertellen dat ik dit stamppot recept niet zelf bedacht heb. Het is namelijk een vegan versie van het inheems-Chileense gerecht charquicán! Charquicán is afkomstig van de inheemse Quechua-bevolking en betekent ‘stoofpot met gedroogd vlees’. Charqui is de Quechuaversie van het Engelse woord jerky (zie de gelijkenis! Ik weet trouwens niet precies welk woord er eerder was..) en het achtervoegsel –cán komt van het woord kanka, dat mix of stoofpot betekent.

Maar goed, aangezien ik dus niet aan vlees doe heb ik er een vegan versie van gemaakt met seitan, een vleesvervanger van tarwegluten. Je kunt seitan gemakkelijk zelf maken maar het is ook te koop in de betere natuur-/ekowinkel. Het kan echter wel een beetje duur zijn, dus zit dat niet in je budget dan kun je ook tofu kopen en dat opbakken in chilipoeder of barbecuekruiden. Komt behoorlijk in de buurt!

Anyway, dit stamppot recept is awesome en het is in Casa Roots and Foods een groot succes. Maken dus! 8)

Het nazomer-proof stamppot recept!

Ingrediënten (4 personen):

 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, in stukjes
 • 300 gram seitan (of tofu in chilipoeder of een andere vleesvervanger die op spek lijkt, bijvoorbeeld de vegan spekjes van Vivera), in blokjes
 • 1 theelepel kurkuma
 • 2 theelepels komijnpoeder
 • 1 blokje groentebouillon
 • 8 middelgrote kruimige aardappels, in blokjes
 • 1 courgette, in blokjes
 • Een half blikje suikermaïs
 • 1,5 hand diepvriesdoperwten
 • Wat olijfolie om in te bakken

Zo maak je het:

 1. Fruit in een grote stamppotpan de ui tot deze glazig ziet. Voeg de knoflook, seitan, kurkuma en komijn toe en bak dit even mee. Heb je een waterkoker, breng dan vast 1,5 liter water aan de kook – dit scheelt je later weer tijd.
 2. Doe daarna de aardappel en courgette in de pan. Roer even door en voeg genoeg water toe om alles net onder water te zetten. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan, breng het water aan de kook en draai het vuur dan laag. Laat het zo 20 minuten pruttelen.
 3. Voeg na de 20 minuten de doperwten toe en kook de stamppot nog 5 minuten door.
 4. Zet daarna het vuur uit en giet eventueel overtollig water af. De aardappelen en courgette zijn inmiddels zacht en squishy geworden maar vrees niet, dat hoort 🙂 Roer de maïskorrels door de pan en druk met een lepel de aardappelen en courgette iets plat, zodat je een puree met wat grote stukken erin hebt.
 5. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper of gerookt paprikapoeder en serveer in diepe borden.
stamppot recept
#yum!

One Reply to “Nazomer-proof stamppot recept met courgette en maïs”

 1. […] gebruik seitan zelf vooral als vervanger voor rundvlees of varkensvlees. De Chileense stamppot charquican bijvoorbeeld doet het prima met seitan ‘spekjes’. En de vele rundvlees-sandwiches die de […]

Geef een reactie