Nazomer-stamppot recept: charquicán met courgette, maïs en vegan spekjes

stamppot recept

Een stamppot recept voor in de zomer? Yes! Ik maak deze Zuid-Amerikaanse stamppot, charquicán, graag op frisse nazomerdagen. De aardappel- en courgettepuree maken je maaltijd lekker zacht en romig, terwijl de maïs en gekruide vegan spekjes het geheel wat pit geven. Dit stamppot recept is eigenlijk een lichtere, kruidige versie van de oer-Hollandse stamppot. In dit blog deel ik met je hoe je ‘m maakt!

Meteen naar het recept

Zuid-Amerikaanse stamppot

Voordat ik uitweid over het hoe-wat-waar van dit stamppot recept wil ik even ingaan op de achtergrond ervan. Charquicán is een gerecht uit de Andesregio gebaseerd op aardappelen, courgette, maïs, doperwten en spekjes. Het is ooit bedacht door de inheemse Quechua-bevolking en betekent ‘stoofpot met gedroogd vlees’. Grappig feitje: charqui, het eerste deel van de naam van dit gerecht, is de Quechua-versie van het Engelse jerky (gedroogd vlees). Door de eeuwen heen is charquicán erg populair geworden in hooglanden van Chili, Peru en Bolivia, waar het echt plattelandsvoedsel is, dat gegeten wordt met gedroogd rund- of lamavlees. Sommigen maken er een soort soep van en anderen voegen meer aardappelen toe, zodat het echt een stamppot wordt.

Zomers comfort food

Ik vind charquicán zelf heerlijk als stamppot recept en maak het graag op de frisse dagen aan het eind van de zomer. De zachte aardappelpuree combineert heerlijk met de knapperige maïs en spekjes, waardoor het echt een beetje zomers wordt. Omdat ik natuurlijk niet aan vlees doe, heb ik de rund/lama vervangen door seitan, een vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Je kunt seitan gemakkelijk zelf maken maar het is ook te koop in de betere natuur- of ekowinkel. Het kan wel een beetje duur zijn, dus als dat niet in je budget zit kun je ook tofu kopen en dat opbakken in chilipoeder of barbecuekruiden. Komt behoorlijk in de buurt!

stamppot recept

Charquicán stamppot recept

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, in stukjes
  • 300 gram seitan (of tofu in chilipoeder of een andere vleesvervanger die op spek lijkt, bijvoorbeeld de vegan spekjes van Vivera), in blokjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 blokje groentebouillon
  • 8 middelgrote kruimige aardappels, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • Een half blikje suikermaïs
  • 1,5 hand diepvriesdoperwten
  • Wat olijfolie om in te bakken

Zo maak je de charquicán:

  1. Fruit in een grote stamppotpan de ui tot deze glazig ziet. Voeg de knoflook, seitan, kurkuma en komijn toe en bak dit even mee. Heb je een waterkoker, breng dan vast 1,5 liter water aan de kook – dit scheelt je later weer tijd.
  2. Doe daarna de aardappel en courgette in de pan. Roer even door en voeg genoeg water toe om alles net onder water te zetten. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan, breng het water aan de kook en draai het vuur dan laag. Laat het zo 20 minuten pruttelen.
  3. Voeg na de 20 minuten de doperwten toe en kook de stamppot nog 5 minuten door.
  4. Zet daarna het vuur uit en giet eventueel overtollig water af. De aardappelen en courgette zijn inmiddels zacht en squishy geworden maar vrees niet, dat hoort 🙂 Roer de maïskorrels door de pan en druk met een lepel de aardappelen en courgette iets plat, zodat je een puree met wat grote stukken erin hebt.
  5. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper of gerookt paprikapoeder en serveer in diepe borden.

Ga je dit stamppot recept maken? Laat me dan in de comments hieronder weten wat je ervan vond! 🙂

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest met het plaatje hieronder!

vegan stamppot

Eén antwoord op “Nazomer-stamppot recept: charquicán met courgette, maïs en vegan spekjes”

  1. […] gebruik seitan zelf vooral als vervanger voor rundvlees of varkensvlees. De Chileense stamppot charquican bijvoorbeeld doet het prima met seitan ‘spekjes’. En de vele rundvlees-sandwiches die de […]

Geef een reactie