Zelf seitan maken + mijn favo Chileense sandwich!

seitan maken

Zelf seitan maken is heel makkelijk en ook nog eens veel goedkoper dan de meeste vleesvervangers in de supermarkt. Tel daarbij op dat seitan barst van de eiwitten, je er geweldig mee kunt variëren en je het in bijna ieder recept kwijt kunt en je hebt een super vleesvervanger! In dit blog vertel ik je meer over zelf seitan maken en deel ik het recept voor mijn favoriete sandwich met seitan: de Chileense chacarero met tomaat, avocado, sperzieboontjes, dunne seitanplakjes en vegan saus. Yum!

Seitan maken en gebruiken

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwegluten. Die gluten vul je vervolgens zelf aan met kruiden en specerijen naar je eigen smaak. Je kunt er dus alle kanten mee op! Het basisrecept wat ik hieronder deel geeft je seitan een licht gerookte, bbq-achtige smaak, wat goed combineert met een hoop gerechten en ook heerlijk smaakt op een broodje.

Ik gebruik seitan zelf vooral als vervanger voor rundvlees of varkensvlees. De Chileense stamppot charquican bijvoorbeeld doet het prima met seitan ‘spekjes’. En de vele rundvlees-sandwiches die de Chileense keuken rijk is smaken ook geniaal met een flinke stapel seitan erop. Ben je benieuwd naar die seitan sandwiches, check dan vooral het recept onderaan de pagina!

Basisrecept voor seitan maken

* Voor 1 flinke seitan ‘rol’ of 2 kleinere

* 10 minuten bereidingstijd + 1 uur kooktijd + 15 minuten wachttijd

seitan maken

Dit heb je nodig:

  • 300 gram tarwegluten
  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • 20 gram edelgist
  • 1 el uienpoeder
  • 1/2 el knoflookpoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el gedroogde peterselie of basilicum
  • 1 el ketchup
  • 125 ml sojasaus
  • 400 ml lauwwarm water
  • Verder nodig: 2 grote (beslag)kommen en 1 grote soeppan, plasticfolie

Zo maak je de seitan:

  1. Breng in de soeppan of in een waterkoker 1,5 liter water aan de kook. Hierin ga je straks de seitan koken.
  2. Meng intussen de droge ingrediënten in een kom: tarwegluten, kikkererwtenmeel, edelgist, uienpoeder, knoflookpoeder en specerijen.
  3. Meng in de tweede kom de natte ingrediënten: ketchup, sojasaus en water.
  4. Doe de natte bij de droge ingrediënten en mix goed door tot je een deeg hebt. Kneed het deeg even. Voeg extra water toe als het te droog is en extra tarwegluten als het te nat is.
  5. Draai het deeg in een rol of 2 kleinere rollen. Rol de seitan in een stuk plasticfolie en knoop dicht aan beide kanten. (Gebruik je liever geen plasticfolie dan is dit geen probleem. Je seitan zal alleen in de pan een iets andere vorm krijgen.)
  6. Doe de seitan in de soeppan met het gekookte water en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat pruttelen voor ongeveer een uurtje. Check tussendoor af en toe of er water bij moet in de pan.
  7. Na een uur zet je het vuur uit en laat je de seitan afkoelen voor 10 minuten tot een kwartiertje. En daarna kun je je home made seitan uitpakken en serveren!

Recept voor mijn favo seitan sandwich: Chileense chacarero

* Voor 2 sandwiches

* 10 minuten bereidingstijd

seitan maken

De chacarero sandwich is één van de ‘completere’ broodjes in de Chileense keuken. Waar het gros van de sandwiches of ‘sanguches’ (gotta love verspaanst Engels!) bestaat uit vlees met kaas of vlees met avocado, zit hier tomaat, avocado en sperziebonen op. Het is een prima lunchbroodje, maar doet het ook goed als makkelijke maaltijd met een biertje erbij.

Dit heb je nodig:

  • 2 Italiaanse bollen
  • 15-20 dunne plakken seitan
  • 1 tomaat, in plakken
  • 1 avocado, geprakt met een klein beetje citroensap
  • 2 handjes sperziebonen, vers of uit de vriezer (uit een pot kan ook, dan hoef je ze niet te stomen)
  • Vegan mayonaise (zelfgemaakt of bijvoorbeeld Remia Mayolijn)
  • Zout en peper

Zo maak je deze sandwich:

  1. Stoom de sperziebonen voor ongeveer een kwartiertje. Ze mogen nog lekker knapperig zijn.
  2. Snijd de Italiaanse bollen open en besmeer ze met de vegan mayo. Beleg iedere bol met 1 handje sperziebonen, 8-10 plakjes seitan, een halve tomaat, en wat geprakte avocado. Top met zout en peper en enjoy!

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met zelf seitan maken! Mocht je mijn recept uitproberen, gooi dan vooral een fotootje op social media met de hashtag #rootsandfoods 😀 

Dit blog bewaren voor later? Het plaatje hieronder kun je gemakkelijk terugvinden op Pinterest! 

seitan maken

Gerelateerd

3 Replies to “Zelf seitan maken + mijn favo Chileense sandwich!”

  1. […] doe heb ik er een vegan versie van gemaakt met seitan, een vleesvervanger van tarwegluten. Je kunt seitan gemakkelijk zelf maken maar het is ook te koop in de betere natuur-/ekowinkel. Het kan echter wel een beetje duur zijn, […]

  2. […] blok seitan (recept hiero), ik bewaarde de bouillon waarin ik het gekookt […]

  3. […] 200 gram seitan, in blokjes (lees hier hoe je zelf seitan maakt) […]

Geef een reactie