Roots and Foods is baaaaccckkkk *80’s hair metal riff*

Roots and Foods

De afgelopen tijd is het stil geweest aan het Roots and Foods-front. Dat kwam voornamelijk door privédingen – nieuwe banen, verhuizingen, je kent het wel. Maar inmiddels zijn we terug van weggeweest, helemaal gerestyled en alles! Wat je de komende tijd van Roots and Foods kunt verwachten: veganistische recepten, tips om zelf groenten en fruit te verbouwen en inspiratie om buiten de gebaande paden om aan je voedsel te komen (wildplukken bijvoorbeeld!). Plantaardig DIY-koken, dus.

Wut? Vegan recepten?

Ik kan me voorstellen dat dit wat vragen oproept 😉 De lezers die ons al iets langer volgen zijn van ons gewend dat we recepten posten met vlees, vis, eieren, groenten, ALLES. Maar ik ben zelf in 2015 veganist geworden, omdat ik het niet okee vind dat een ander dier lijdt omdat ik toevallig bacon of ei wil eten. Ik wil me niet boven een ander plaatsen en vind dat een koe, een haantje of een bij net zoveel recht heeft op een leuk leven, zonder uitbuiting, als ik en de mensen om me heen. Lang verhaal kort: ik ben vegan, dus post ik vegan recepten.

En die recepten zullen eigenlijk niet zo heel veel verschillen van wat we eerder deden. Koken from scratch en zo makkelijk mogelijk staat namelijk nog steeds voorop. Wel wil ik de termen ‘gezond’ en ‘lekker’ een beetje loslaten, omdat dat natuurlijk zo subjectief als de pest is 😉 Verder vind je nog steeds veel gevarieerde recepten op Roots and Foods. Het woord veganisme roept bij veel mensen het idee op van treurige groene salades en bleke graseters enzo. True, je eet een hele rits dingen niet, maar er is ONEINDIG veel plantaardig voedsel, waar je ook nog eens super crea mee kunt zijn. Dus bear with me, want het wordt hartstikke leuk 8)

En wat is de deal met die gebaande paden dan?

Het kon niet uitblijven; als veganist, onderzoeker van postkoloniale literatuur en kind van een migrant ga je bepaalde oppressieve systemen doorzien. Die term klinkt heel erg *vuist in de lucht, Che Guevara-petje op*, maar die systemen zijn er nu eenmaal en ik denk dat het goed is dat we onze eigen mogelijkheden en -indien van toepassing- privileges gebruiken om andere wegen te kiezen. Als het over eten gaat is food justice, oftewel de toegang tot verantwoord geproduceerd voedsel, een belangrijk thema. Helaas draagt ons kapitalistische systeem niet bepaald bij aan eerlijke, verantwoorde handel. Denk aan de producenten aan het begin van de voedselketen die onder druk gezet worden om zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk te produceren. Denk aan mensen met een beperkt budget, die in de supermarkt alleen de goedkoopste zooi met daarin bergen suiker en vet kunnen kopen en wie vervolgens verweten wordt dat ze ongezond leven. Tuurlijk, er zijn steeds meer leuke, duurzame initiatieven op de markt, maar die zijn vaak DUUR.

Dus! Omdat ik van mening ben dat fatsoenlijk voedsel voor iedereen toegankelijk moet zijn en dat ons huidige systeem daar niet voldoende aan bijdraagt, ga ik op Roots and Foods meer schrijven over zelf groenten en fruit verbouwen (bijvoorbeeld door minimoestuintjes aan te leggen), wildplukken en andere manieren om aan goed voedsel te komen. Omdat ik zelf ben opgegroeid met de Chileense plattelandskeuken en de standaard Nederlandse keuken zullen mijn recepten daar flink door geïnspireerd worden. Daarnaast ga ik vooral voor seizoensgroenten en –fruit, omdat dat duurzaam én gemakkelijk verkrijgbaar is.

Flying solo

En tot slot: het overmatige ge-‘ik’ in de afgelopen alinea’s gaf het waarschijnlijk al een beetje weg, maar Roots and Foods gaat ook verder als een soloproject. Een paar jaar terug startten mijn zus Jenny en ik dit blog samen en dat was hartstikke leuk, maar haar prioriteiten liggen toch ergens anders dan bij schrijven (namelijk bij tekenen! Check hier haar awesome portfolio). Bummer, maar zo is het nu eenmaal. En ergens is het ook wel weer relaxed dat ik hier nu 100% mijn eigen ding kan doen en het blog verder kan uitbouwen op mijn eigen manier.

Kortom, wat veranderingen maar het wordt supercool. Welkom op Roots and Foods 2.0!

Sara

2 Replies to “Roots and Foods is baaaaccckkkk *80’s hair metal riff*”

  1. Yes!! Mooie intro Saar <3 en ik ga genieten van je recepten.

    1. Dank je chick 😀

Geef een reactie