Review ‘Veggiestan’ van Sally Butcher

review veggiestan

Op rustige dagen vind ik het heerlijk om door een mooi kookboek te bladeren, daar een recept uit te plukken en dat dan uitermate relaxed te gaan staan koken. En dat kan dus heel goed met Veggiestan van Sally Butcher! Dit vegetarische kookboek vol Midden-Oosterse recepten is alweer wat jaartjes oud, maar het is zo fijn kleurrijk en leuk geschreven en de recepten zijn zo lekker, dat ik er alsnog gewoon een recensie aan wijd. Tijd is tenslotte relatief! Oh en als je meteen aan de slag wilt, vind je onderaan deze review Veggiestan een recept voor bulgursalade uit het boek.

Meteen naar het recept

Over kikkererwten en kwijlen bij het eten

“Ontdek dat hummus niet het enige carrièreperspectief is voor een zichzelf respecterende kikkererwt”, staat er vrolijk op de achterkaft van Veggiestan. Dit soort grappige omschrijvingen is precies waarom ik ooit besloot om dit kookboek in m’n winkelmandje te proppen. Als je het boek doorbladert, zie je dat Butcher overal leuke verhalen en anekdotes heeft neergepend; van kwijlen terwijl je eet (en dan ook nog eens aangestaard worden door het gezin waar je te gast bent) tot getikte chefkoks en de okra als slijmerige boeman van de groentewereld (haar woorden, niet de mijne), de schrijfster heeft overal wel wat over te vertellen. Dus word je vrolijk van random verhalen en grapjes (net als ik!), dan is Veggiestan helemaal jouw kookboek.

Kekke plaatjes = instant trek

Daarnaast is Veggiestan prachtig vormgegeven en barst het van de mooie foto’s, waar je meteen trek van krijgt. Ik bedoel, kijk dan! Hiervan krijg je toch meteen zin om als een gek ingrediënten in te slaan en ALLES te koken?

(Kleine kanttekening: Sara van 6 jaar terug dacht hier precies zo over, want ik vond achterin Veggiestan een oud weekmenu terug en in mijn fanatisme produceerde ik binnen één week een gigapan met wortelstoofpot, een zak vol Turkse broodjes, twee schalen brandnetelpastei en een stuk of vier lunchbakjes met bulgursalade.)

review veggiestan

review veggiestan

Review Veggiestan: de recepten

En dan de recepten. In Veggiestan vind je geen 20 varianten op hummus, maar juist veel gerechten uit keukens die in het westen minder bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan Afghaanse wortelstoofpot met gele linzen, Armeense spinaziesoep en Perzische sieradenrijst. Kortom, gerechten waar je niet zo 1-2-3 aan denkt als je je weekmenuutje in elkaar aan het fröbelen bent, maar die wel erg de moeite waard zijn om uit te proberen! Soms moet je voor een onbekend ingrediënt op expeditie naar de toko, maar over het algemeen vind ik de recepten uit Veggiestan goed te maken. En ze smaken ook nog eens fantastisch; vooral de wortelstoof en de bulgursalade zijn zó lekker dat ze nooit vervelen.

Overigens is Veggiestan een vegetarisch kookboek, dus staan er ook veel gerechten in waar zuivelproducten en ei in zitten. Maar: in mijn ervaring zijn die vrij goed vegan te maken. Gebruik bijvoorbeeld verkruimelde tofu in plaats van kaas in de Turkse börek en vervang de ei in de gevulde tomaten door een beslagje van kikkererwtenmeel. Kind kan de was doen!

review veggiestan

Recept voor bulgursalade met spinazie en abrikoos

Ben je overtuigd door mijn lofzang op dit kookboek? Nice! Dan gaan we bij deze op een tripje naar Veggiestan met deze awesome bulgursalade 🙂

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gram gedroogde abrikozen, gehakt
  • 300 gram bulgur
  • 400 milliliter groentebouillon of water
  • 300 milliliter appelsap
  • 150 gram verse spinazie, in stukken gescheurd
  • 1 wortel, geschrapt en geraspt
  • 1 kleine rode ui, in ringetjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel gehakte rode peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper
  • 100 gram ongezouten pistachenootjes (gedopt)
  • Bosje verse koriander, gehakt
  • Handvol verse munt, gehakt

Zo maak je de bulgursalade:

Laat de abrikozen wellen in lauw water. Verwarm de oven voor op 140 graden. Verdeel de bulgur over de bodem van een ovenschaal, giet er bouillon en fruitsap over en meng dit door. Zet de schaal zo’n 20 minuten in de oven. Roer na 10 minuten de bulgur los met een vork.

Scheur intussen de spinazie in grove stukken, klop de olie, limoensap en –rasp, pepers en komijn door elkaar met wat zout en peper. Giet de abrikozen af. Laat de bulgur afkoelen en meng hem in een kom met de andere ingrediënten.

En eet smakelijk!

Ben je benieuwd geworden naar Veggiestan? Hij is bij Bol.com verkrijgbaar voor €19,99 en je kunt hem hier kopen:

(In het kader van transparantie, de link hierboven is een affiliatelink. Als jij daarop klikt en wat koopt bij Bol.com, krijg ik daar een klein percentage commissie over. Het kost jou niets meer. Alvast bedankt als je deze link gebruikt – je bent een baas!)

Deze review Veggiestan bewaren? Pin dit plaatje en je raakt ‘m noooooit meer kwijt!

review veggiestan

Op zoek naar meer vegan maaltijdsalades? Deze quinoa-courgette maaltijdsalade is ook erg lekker, al zeg ik het zelf.

Geef een reactie