Recept: flatbread op z’n Chileens / churrascas

zelf broodjes maken

Dit recept voor flatbread is dé oplossing voor iedereen die graag zelf broodjes wil maken, maar er niet zo goed in is (zoals ik 🙂 ). Het deeg hoeft namelijk niet te rijzen en je bakt de broodjes gewoon in de koekenpan! Eet ze met een fijne tomatensalade, bij een curry of stoofpot of besmeerd met vegan boter; ze zijn hoe dan ook heerlijk. In dit blog deel ik mijn flatbread recept met je en leg ik uit hoe je ze maakt.

Meteen naar het recept

Fail-proof flatbread recept

Zelf broodjes maken is echt de bom, maar dan moeten ze wel lukken. Ik heb zelf vaak moeite met het kneden en laten rijzen van het deeg. Dan laat ik het weer te kort rijzen en kan ik na het bakken iemand doodgooien met mijn brood. Of ik vergeet dat dat deeg ergens staat te rijzen en dan blijkt het na een paar uur een soort bubbelende alcoholische substantie te zijn geworden. En dat is best jammer na al dat werk 😉

Dus trok ik mijn favoriete recept flatbread weer eens uit de kast: Chileense churrascas! Deze broodjes zijn makkelijk te maken en veel Chilenen schudden ze dan ook zo uit hun mouw (figuurlijk dan) als het buurtwinkeltje op de hoek geen broodjes meer heeft. Sinds een kennis me het recept gaf en ik ontdekte hoe makkelijk het is, maak ik ze zelf ook schandalig vaak. Niets is tenslotte zo lekker als zelfgebakken brood! (tekst gaat door na de foto)

recept flatbread

Waar churrascas naar smaken? Ze zijn door de olie en het zout lekker knapperig en ook een beetje rokerig. Qua stevigheid lijken ze een beetje op pita’s, maar dan lekkerder (is mijn bescheiden mening). Eet ze met tomaat, boter of avocado, of dip ze in je curry of stoofpot, kan ook. Het is jouw feestje!

How to make de broodjes

Hoe je dit recept voor flatbread maakt? Heel makkelijk! Je mengt alle ingrediënten in een grote kom en dat kneed tot je een soepel deeg hebt. (Dit is mijn favoriete deel, kneden is zo lekker meditatief 🙂 ) Dan bestuif je je aanrecht met wat bloem en rol je het deeg uit. Rol het mooi plat met een deegroller (of wijnfles, kan ook prima). Met een glas of uitsteekvormpjes steek je er rondjes uit, en die gaan vervolgens de koekenpan in. Even bakken tot de broodjes mooi bruin worden en dat was het!

recept flatbread

Recept flatbread

Aantal broodjes: ongeveer 14, afhankelijk van hoe dik je ze maakt

Kooktijd: 30 minuten

Keukenapparatuur: deegroller (of fles), uitsteekvorm van 10-12 centimeter (of een kommetje)

Ingrediënten:

 • 500 gram bloem + een beetje om te bestuiven
 • 1 theelepel zeezout
 • 100 milliliter olijfolie
 • 200 milliliter warm water

Zo maak je de churrascas:

 1. Meng alle ingrediënten in een kom.
 2. Als het geheel op deeg begint te lijken, ga je het kneden. Kneed ongeveer 5 minuten, totdat het een soepel deeg is.
 3. Bestuif je aanrechtblad met wat bloem en rol hierop je deeg uit. Gebruik een deegroller of wijnfles om het deeg mooi plat te rollen, ongeveer een halve centimeter dik.
 4. Laat intussen vast een koekenpan warm worden op middelhoog vuur. Er hoeft geen olie in de pan, want dat zit al in het deeg.
 5. Steek uit je deeg zo veel mogelijk rondjes van ongeveer 10-12 centimeter breed. Dit kan met een uitsteekvorm of anders met een kommetje.
 6. Leg de rondjes in de pan en bak ze tot de onderkant lichtbruin is, met hier en daar vlekjes van het bakken. Draai ze dan om en bak de andere kant ook tot deze lichtbruin is.
 7. En dan zijn ze klaar! Eet je flatbreads lekker warm met een beetje boter of met deze lekkere tomatensalsa. Je kunt de broodjes een dag of 3 bewaren in een luchtdicht bakje buiten de koelkast, maar ik betwijfel of ze dat halen 😉

Ga jij aan de slag met dit recept voor flatbread? Laat me in de comments weten wat je ervan vond! 🙂

Recept bewaren op Pinterest? Dat kan heel mooi met dit plaatje;

zelf broodjes maken

Meer lekkere broodjes? Misschien word je hier ook blij van!

Geef een antwoord