Recept: Chileense pompoenbroodjes / sopaipillas

recept Chileense pompoenbroodjes

Sopaipillas zijn het ultieme Chileense street food. Elke middag stromen de drukkere straten van de hoofdstad Santiago vol met winkelwagentjes van waaruit men de pompoenbroodjes frituurt en verkoopt. Van arm tot rijk en van yup tot scholier, de Chilenen staan letterlijk in de rij voor sopaipillas en degene die de lekkerste maakt, verkoopt dan ook vaak al snel uit. Het is een ideale manier voor mensen uit de lagere klassen om wat geld te verdienen, al is het de vraag hoeveel winst ze maken op de broodjes van 100 peso (13 eurocent) per stuk. Voor mij brengen sopaipillas me terug naar mijn tijd in Chili, waarin ik steevast na een dag op de universiteit of in de bibliotheek een sopaipilla met Chileense tomatensalsa kocht en naar mijn bus wandelde in de avondzon. Omdat ik de broodjes best mis wanneer ik in Nederland ben, heb ik ze zelf nagemaakt met behulp van het recept van mijn oma. Een beetje veganizen en hoppa! Hieronder deel ik het recept voor de Chileense pompoenbroodjes met je. Eet ze gewoon zo of met een tomatensalsa, chilisaus of sambal.

Recept Chileense pompoenbroodjes

Ingrediënten (ca. 12 broodjes):

 • 1 kopje gekookte pompoen, geprakt
 • 2 kopjes bloem
 • ½ kopje warm water of sojamelk
 • 3 eetlepels plantaardige margarine of boter, gesmolten (ik gebruikte die van Alpro Soja)
 • 1 snuf zout
 • Olie om in te frituren

Zo maak je ze:

 1. Veeg je aanrecht schoon en droog het oppervlak waarop je wilt werken. Schud de kopjes bloem voorzichtig uit op het aanrecht en maak er een bergje van met een kuiltje in het midden. (Wil je niet direct op je aanrecht werken dan kun je alles natuurlijk ook in een grote kom doen.)
 2. Mix in een kom de pompoen, sojamelk, boter en zout. Giet dit voorzichtig in het kuiltje van de bloem. Begin voorzichtig bloem in het kuiltje te schuiven, zodat de droge en natte ingrediënten vermengd raken.
 3. Kneed het geheel tot een soepel en elastisch deeg. Plakt het deeg te veel aan je handen, voeg dan wat extra bloem toe.
 4. Verhit de olie in een steelpannetje.
 5. Maak intussen met de deegroller (of een lege wijnfles) een platte lap van het deeg. Snij of steek hieruit rondjes van een centimeter of 10 in doorsnede. Geef alle rondjes een paar prikjes met een vork.
 6. Test of de olie heet is. Ik gooi er meestal een klein stukje brood in, wanneer deze in no time krokant is en komt bovendrijven vind ik de olie goed. Als de olie heet is, doe je er 2 of 3 sopaipillas in. Frituur ze een paar minuutjes tot ze goudbruin zijn, haal ze er dan uit en doe de volgende batch erin.
 7. Serveer met tomatensalsa, avocado of gewoon zo als tussendoortje.

Tip: als je pompoen over hebt, kun je die gebruiken om de Chileense bonenstoofpot mee te maken.

recept Chileense pompoenbroodjes
Mijn sopaipillas met tomatensalsa!

Tip: bewaar dit recept op je Pinterest met het plaatje hieronder, dan kun je hem altijd terugvinden.

Chileense pompoenbroodjes zijn heerlijk simpel comfort food. Je kunt ze eten met hartige of zoete toppings en ze zijn fijn als tussendoortje of voor in je lunchbox.

4 Antwoorden op “Recept: Chileense pompoenbroodjes / sopaipillas”

 1. […] Tip: als je nog wat pompoen over hebt, kun je die gebruiken om de sopaipillas (Chileense pompoenbroodjes) mee te […]

 2. […] Tip: dit tomatensalsa recept is erg lekker bij groentenrijst of Chileense pompoenbroodjes. […]

 3. […] reden is om flink in te slaan en er allerlei lekkers mee te maken. Zo maakte ik deze herfst alweer Chileense pompoenbroodjes, een soort gefrituurde flatbreads van pompoendeeg, en deze pompoen-bonenstoofpot met bulgur en […]

Geef een antwoord