Recept: Chileense bonenstoofpot / estofado de porotos

Chileense bonenstoofpot

Het ultieme zondagrecept, deze Chileense bonenstoofpot. Ik vind het heerlijk om op een vrije dag een pot bonen op het vuur te zetten en daar af en toe in te roeren, terwijl de kruidengeuren zich door het huis verspreiden. Deze stoof heeft zijn oorsprong in de inheemse keuken van zuid-Chili, waar het zodanig fris is dat dit soort comfort food meer dan welkom is. De basis zijn de bonen, een portie granen en courgette of pompoen en je maakt ‘m af met oregano, komijn en paprikapoeder naar smaak. Het resultaat is een lekker vullend en kruidig gerecht dat heerlijk verwarmt op frisse dagen.

Recept Chileense bonenstoofpot

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 kop droge bonen (bijvoorbeeld pintobonen of witte bonen), 1 nacht / 8 uur geweekt
  • Een halve flespompoen of een hele courgette (of een mix van beide), in grove stukken
  • 2 flinke wortels, geraspt
  • 1 kop droge bulgur
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in kleine stukjes
  • Oregano, komijnpoeder, kurkumapoeder, geroosterd paprikapoeder, zout, allemaal naar smaak
  • Wat plantaardige olie
Chileense bonenstoofpot
Pintobonen in de week

Zo maak je de Chileense bonenstoofpot:

  1. Kook de geweekte bonen in flink wat water zonder zout. Na ongeveer 20 minuten voeg je de stukken pompoen of courgette toe. Breng opnieuw aan de kook en kook nog 20 minuten door.
  2. Intussen fruit je in een koekenpan de ui. Wanneer hij glazig is mogen de knoflook, de wortel en de specerijen erbij. Laat staan op een laag vuurtje.
  3. Wanneer de bonen en de courgette-slash-pompoen 40 minuten hebben gekookt, voeg je de bulgur toe. Dit kook je op een laag vuurtje nog 10 minuten door. Druk intussen de gekookte groente plat met een lepel, zodat de stoof dikker wordt. Zit er nog steeds veel water in de pan, giet dan een beetje af. Het bonen-groente-bulgurmengsel moet net niet onder water staan.
  4. Voeg het uimengsel toe aan de bonen en laat op een laag vuurtje nog 10 minuten samen trekken.
  5. Serveer de estofado de porotos met brood, eventueel bestrooid met wat edelgist of gehakte verse kruiden, zoals bijvoorbeeld peterselie.

Tip: heb je pompoen over? Dan kun je die gebruiken om sopaipillas (Chileense pompoenbroodjes) mee te maken!

Chileense bonenstoofpot
Het eindresultaat!

Wil je mijn recept voor Chileense stoofpot bewaren op Pinterest? Pin dan het plaatje hieronder, dan vind je m’n blog gemakkelijk terug!

Deze Chileense bonenstoofpot is een vullende, kruidige mix van pompoen, courgette, bulgur en bonen, op smaak gebracht met kruiden en specerijen.

 

4 Antwoorden op “Recept: Chileense bonenstoofpot / estofado de porotos”

  1. […] Tip: als je pompoen over hebt, kun je die gebruiken om de Chileense bonenstoofpot mee te […]

  2. […] is één van mijn favo vegan recepten voor deze frisse herfstdagen. Net als deze bonenstoofpot met pompoen trouwens. Heb jij nog meer lekkere comfort food recepten of wil je er juist meer zien op Roots […]

  3. […] deze herfst alweer Chileense pompoenbroodjes, een soort gefrituurde flatbreads van pompoendeeg, en deze pompoen-bonenstoofpot met bulgur en lekkere kruiden. I love […]

  4. […] je misschien weet kook ik heel veel Zuid-Amerikaans eten. Van empanadas tot bonenstoofpotten tot salsas. Ik put daarbij vooral uit de recepten van mijn Chileense oma, waarvan ik er gelukkig […]

Geef een reactie