Pompoen maaltijdsoep met rijst en courgette

Pompoen maaltijdsoep

Pompoen maaltijdsoep is een echt herfstrecept. Lekker dik en vullend door de courgette, aardappelen en rijst en verwarmend door de komijn, koriander en cayennepeper. Serveer ‘m met wat fijne garnering (sojaroom, peterselie) en knapperig gebakken brood en je hebt een heerlijke maaltijd waar je menig koude avond wel mee door komt. In dit blog deel ik het recept!

Herfst = pompoen maaltijdsoep!

Het is weer volop pompoentijd en dus vind je overal in de winkel (en misschien zelfs in je moestuin?) pompoenen in alle soorten en maten. Ze zijn door het grote aanbod ook extra goedkoop, wat voor mij altijd een reden is om flink in te slaan en er allerlei lekkers mee te maken. Zo maakte ik deze herfst alweer Chileense pompoenbroodjes, een soort gefrituurde flatbreads van pompoendeeg, en deze pompoen-bonenstoofpot met bulgur en lekkere kruiden. I love it!

Omdat pompoensoep altijd een grote favoriet is bij ons thuis, ben ik laatst aan de slag gegaan om een echte pompoen maaltijdsoep te maken. Ik wilde er een lekkere dikke soep van maken vol groenten, maar ook met extra vezels en eiwitten, zodat je er eigenlijk niets meer naast hoeft te eten. En dat is aardig gelukt, al zeg ik het zelf 🙂 Ik voegde courgette en aardappelen aan de soep toe om hem te binden en dikker te maken en deed er wat winterpeen bij voor een zoetig tintje. De zilvervliesrijst maakt de soep net wat steviger en door de toevoeging van de sojavlokken heb je ook meteen een vleesvervanger te pakken. Niets meer aan doen dus!

Hoe maak je de pompoen maaltijdsoep?

Deze soep is supermakkelijk te maken. Je schilt en snijdt de groenten van tevoren en zet ze dan in een grote soeppan op het vuur met 1,5 liter groentebouillon erbij. Rijst, sojavlokken en specerijen erbij, even laten koken en je bent klaar. Je kunt de pompoen maaltijdsoep gewoon zo eten of hem serveren met wat lekker brood erbij.

Tip: vind je het lastig om pompoen te snijden? Zet hem dan een half uurtje in de oven op 200 graden. Daar wordt hij zacht van en na afloop kun je hem gemakkelijk snijden en de schil eraf pellen.

Recept: pompoen maaltijdsoep

* Voor 4 personen
* 1 uur bereidingstijd

Pompoen maaltijdsoep

Dit heb je nodig:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in kleine stukjes
  • 1/2 flespompoen
  • 3 kruimige aardappelen (circa 5 cm omtrek)
  • 1/2 courgette
  • 1 winterpeen
  • 1 hand zilvervliesrijst
  • 1 hand sojavlokken
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1/2 el komijnpoeder
  • 1/2 el cayennepeper
  • 1/2 el korianderpoeder
  • Wat olijfolie
  • Eventueel garnering, zoals sojaroom, pompoenpitten, peterselie of zwarte peper

Zo maak je de pompoen maaltijdsoep:

  1. Snijd de aardappelen, courgette en winterpeen in grove stukken. Snipper vervolgens de ui en snijd de flespompoen doormidden. Haal de zaadjes eruit, snijd het donkere topje en onderkantje van de pompoen en schil hem. Snijd de pompoen dan in blokjes.
  2. Verhit vervolgens een beetje olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Pers dan de knoflook boven de pan en roer door.
  3. Voeg de pompoenblokjes en de groentebouillon aan de pan toe en breng het geheel aan de kook. Laat de pompoen op een laag vuurtje pruttelen in de bouillon.
  4. Na 15 minuten voeg je de courgette, aardappelen, wortel, rijst, sojavlokken en alle specerijen toe. Roer goed door en breng alles weer aan de kook. De groenten, rijst en soja zouden net onder water moeten staan. Is dat niet het geval, giet er dan een beetje extra water bij.
  5. Laat je pompoen maaltijdsoep nog een kwartiertje koken. Vervolgens pureer je de soep licht; er mogen nog wat stukken in zitten. Garneer de soep eventueel met wat sojaroom, pompoenpitjes of peterselie. Serveer met wat vers afgebakken brood. Eet smakelijk!

Ga je deze pompoen maaltijdsoep maken? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt 🙂 en als je een foto van het eindresultaat op social media zet, tag me dan even met #rootsandfoods, dan kan ik zien wat je ervan gemaakt hebt 🙂

TIP: bewaar dit recept op Pinterest met het plaatje hieronder, dan kun je ‘m altijd makkelijk terugvinden.

Een stevige soep met flespompoen, courgette, aardappelen, rijst en verwarmende specerijen. Deze pompoen maaltijdsoep is een heerlijk herfstgerecht!

Gerelateerd

Geef een reactie