Romige maïssoep met rode peper en gember

koken met restjes

Ik ben dol op maïs. Echt waar. Maïs is namelijk enorm makkelijk te gebruiken, het is redelijk goedkoop en last but not least, het is SUPER veelzijdig. Dus toen ik een paar weken geleden via mijn vrijwilligerswerk een berg maïskolven mee naar huis kreeg, was ik helemaal blij. Maïspastei, maïskoekjes, maïspannenkoeken, zoete gestoomde maïs in zijn eigen blaadjes; je kunt het zo gek niet bedenken of ik maakte het. Maar het pronkstuk was toch echt deze romige maïssoep. Hij is lekker dik en zacht en de rode peper en de gember geven hem wat pit, zodat het geen saai gerecht wordt. Heerlijk comfort food dus! Serveer deze maïssoep met een knapperig afbakbroodje en eventueel bestrooid met wat verse kruiden; niks meer aan doen!

Recept: romige maïssoep

Je hebt nodig voor 1 flinke pan:

  • Wat plantaardige olie
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • Een halve rode peper, in ringetjes en ontdaan van de pitjes
  • 1 centimeter gember, geschild en in kleine stukjes (1 tl gemberpoeder mag ook)
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 4 maïskolven of 2 blikjes maïs, afgegoten
  • 2 middelgrote aardappelen, niet geschild en in blokjes
  • Een half potje witte bonen
  • 250 ml sojaroom of andere plantaardige room (ik gebruikte die van Oatly)
  • 1 blokje groentebouillon
  • Ook nodig: een staafmixer met pureer-opzetstuk

maissoep

Zo maak je de romige maïssoep:

  1. Als je verse maïskolven gebruikt, snijd dan eerst met een scherp mes de korrels van de kolf. Doe de korrels in een kommetje.
  2. Verhit de plantaardige olie in een soeppan. Fruit hierin op een zacht vuur de ui.
  3. Voeg na een paar minuten de peper, gember, kurkuma, komijn en koriander toe. Roer door en laat even verwarmen op laag vuur.
  4. Doe dan de maïs en aardappelen erbij. Roer door en bak even mee.
  5. Dan gaan de room en bouillon erbij. Giet eerst de room in de pan, doe dan de bouillon erbij en giet er vervolgens precies genoeg water bij om alle groenten net onder water te zetten.
  6. Roer door en breng het geheel aan de kook. Laat de maïssoep een kwartiertje koken.
  7. Haal de pan van het vuur en zet de staafmixer erin. Pureer de soep grof; er mogen nog wel hele stukken aardappel en maïs in te zien zijn.
  8. Zet de pan nog even terug op het vuur en voeg de bonen toe. Verwarm dit nog 5 minuten op een laag vuur.
  9. En dan is je soep klaar! Serveer met brood en garneer eventueel met gehakte peterselie of verse koriander. Eet smakelijk!

Zin in meer soep? Dat komt goed uit, want ik heb heeeel veel fijne soeprecepten 🙂

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest met het plaatje hieronder!

Vegan maïssoep

3 Antwoorden op “Romige maïssoep met rode peper en gember”

  1. […] gehakt pepertje en wat extra groenten erbij en je hebt een lekker romig soepje. Case in point: mijn awesome spicy maïssoep! (tekst gaat verder na de […]

  2. […] recept is lekker als lunch, maar je kunt er ook een soepje bij serveren (bijvoorbeeld deze maïssoep) en je hebt een prima avondmaaltijd. Serveer de quesadillas in ieder geval met gesneden bosuitjes […]

Geef een reactie