Winterse linzensalade met gekarameliseerde worteltjes en grapefruit

Linzensalade

In het najaar ben ik niet zo’n salade-eter, maar voor deze linzensalade maak ik graag een uitzondering. De mix van de stevige groene linzen, zoete gekarameliseerde worteltjes, frisse grapefruit en gerookte amandelen is namelijk absurd lekker. En: je kunt deze salade helemaal mooi opmaken en dan ziet ‘ie er superfeestelijk uit. Dikke prima voor een gezellig diner dus! 

Meteen naar het recept

Linzensalade à la Focus Filmhuis

Ik ga maar meteen eerlijk zijn: ik heb deze salade niet helemaal zelf bedacht, maar hij is gebaseerd op een linzensalade die een tijdje terug op het menu van filmhuis Focus in Arnhem stond. Focus is één van mijn favoriete stekjes om films te kijken of een boek te lezen met wat lekkers erbij (pre-corona dan) en ik heb nu alweer zin om er heen te gaan als de pandemie straks in een Ver Grijs Verleden ligt. Voor nu kijken we maar even thuis films en fabriceer ik zelf maar lekkere hapjes. Zoals deze linzensalade! (tekst gaat verder na de foto)

Linzensalade

Smaakbommetje

Linzensalade klinkt vaak een beetje saai, maar dat is dit exemplaar dus HELEMAAL. NIET. De basis zijn groene linzen, die je vervolgens aanvult met knapperige rucola, zoete worteltjes uit de oven, friszure grapefruitpartjes en gerookte amandelen. O ja, en munt. Kortom, never a dull moment met deze salade 🙂 (tekst gaat verder na de foto)

Linzensalade

Linzensalade: het recept!

* Voor 2  personen als hoofdgerecht of voor 3-4 personen als bijgerecht

* Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten

* Keukenapparatuur: een oven + ovenschaal of braadslee

Ingrediënten:

  • 150 gram gedroogde groene linzen
  • 10-12 kleine worteltjes (waspeentjes)
  • 1 roze grapefruit
  • Een zakje rucolamelange
  • Een hand gerookte amandelen
  • Een paar takjes verse munt, gehakt
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Komijn
  • Peper
  • Olijfolie
  • Wat kiemgroente voor er overheen

Zo maak je de linzensalade:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Terwijl de oven voorverwarmt maak je de worteltjes schoon en kiep je ze in een kom met een eetlepel olijfolie, de agavesiroop, de balsamico en de oregano. Roer goed door en leg in de ovenschaal. Wanneer de oven voorverwarmd is, mogen de worteltjes er voor een half uurtje in.
  3. Doe intussen de linzen in een steelpannetje met water en breng aan de kook. Laat ze op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten pruttelen of tot ze gaar zijn. Proef tussendoor af en toe of ze al goed zijn. Probeer ze niet al te zacht te laten worden.
  4. Snijd intussen de grapefruit in partjes en probeer daarbij zo min mogelijk taaie velletjes mee te krijgen. Ik doe dat altijd zo: ik snijd de bovenkant en onderkant van de grapefruit af en schil ‘m. Dan snijd ik er met een scherp mesje partjes uit, precies langs de velletjes op.
  5. Maak de dressing; dat doe je door de olijfolie, komijn en peper door elkaar te roeren in een kommetje.
  6. Als de wortels en linzen klaar zijn ga je de linzensalade mooi op de bordjes leggen. Begin met een flinke pluk rucolamelange en schep daar de linzen overheen. Leg de worteltjes er decoratief op en sluit af met de grapefruit-partjes, amandelen en munt. Druppel er wat dressing overheen, garneer met de kiemen en enjoy!

Ik begin geloof ik te klinken als een kapotte plaat, maar ik ben natuurlijk weer heel benieuwd wat je van dit recept vindt! Laat het me weten in de comments hieronder of drop me een berichtje op Facebook of Instagram 🙂

Op zoek naar meer lekkere salades? Deze quinoa maaltijdsalade met courgette en oesterzwammen is ook een aanrader!

Recept bewaren op Pinterest:

Linzensalade

Geef een antwoord