Knapperige koolsalade met ‘tonijn’ van kikkererwten / ensalada de repollo

koolsalade

Koolsalade of ensalada de repollo is een onmisbaar bijgerecht uit de Chileense keuken. Het is een lekker knapperige salade met een frisse citroendressing, die vaak wordt aangevuld met tonijn. Ik gebruik in plaats van vis geprakte kikkererwten met sojayoghurt en gesnipperd zeewier. Een heerlijke salade voor bij de zomerbarbecue of bij een lekker kruidig rijstgerecht.

Koolsalade is één van de Chileense gerechten waar ik fijne herinneringen aan heb. Mijn oma die standaard voor iedere barbecue en ieder familiediner een schaal koolsalade tevoorschijn toverde. De eindeloze chillmiddagen met vriendinnen in het huis van mijn oom, waarbij we ongeveer 90% van de tijd aan het eten waren en er altijd een paar bij waren die koolsalade aten, want op dieet.

Ensalada de repollo is in Chili wat Nederland ijsbergsla-salade is. Het past overal bij, iedereen maakt het, het is easy peasy en snel klaar. Het mooie van koolsla vind ik dat er net wat meer smaak aan zit dan ijsbergsla. Het bevat ook wat meer voedingsstoffen dan sla.

Fifty shades of koolsalade

Zoals bij wel meer Chileense gerechten zijn er 1001 manieren om koolsalade te maken (spreekwoordelijk gezien dan). Iedere familie lijkt zijn eigen recept te hebben. Mijn oma maakte haar salade graag met een simpele dressing van olijfolie, citroensap en peper. Ze vond dat haar salade het beste combineerde met rijst en gebraden kip, en in mijn geval met tofu 😉 Bijna al mijn vriendinnen maken hun koolsalade met stukken tonijn erin en eten het als hoofdgerecht.

Zelf maak ik altijd een combinatie van de twee; ik mix mijn oma’s dressing met een zelfgemaakte vegan tonijnvervanger van kikkererwten en zeewier. De kikkererwten maken de ‘tonijn’ lekker stevig, terwijl de zeewier dat zoutige zeesmaakje nabootst.

Koolsalade + groenterijst = hartje

Één van mijn favoriete dingen van ensalada de repollo is dat er zo veel smaak en textuur aan zit. De knapperige kool gecombineerd met friszure citroen, romige kikkererwten en het zilte zeewier is een gegarandeerde smaakbom. Ik eet het, zoals mijn oma graag zou willen, het liefst met kruidige groenterijst, in Chili arroz graneado genoemd. De smaken van de rijst en de salade balanceren elkaar mooi uit.

Koolsalade: het recept

Voor 2 personen

Bereidingstijd: 5 minuten

koolsalade

Je hebt nodig:

  • Een kwart van een hele spitskool
  • Een halve rode paprika
  • 3 eetlepels maïskorrels
  • Een half blik kikkererwten
  • 1 eetlepel vegan mayo (ik gebruik Remia Mayolijn)
  • 2 eetlepels ongezoete sojayoghurt
  • Zeewier: 3 eetlepels wakame-zeewier (geweld in warm water) of een kwart norivel (gesnipperd)
  • 1 eetlepel citroensap
  • Een halve theelepel zwarte peper
  • Een halve theelepel chilivlokken
  • 2 eetlepels olijfolie

Zo maak je de salade:

  1. Snijd de kool in smalle reepjes en de paprika in kleine blokjes. Meng de kool en paprika met de maïskorrels.
  2. Mix in een kommetje de olijfolie, citroensap en zwarte peper. Giet over de gesneden groenten en roer door.
  3. Prak de kikkererwten met een vork zodat er een grove puree overblijft.
  4. Meng in een kommetje de mayo, yoghurt en zeewier en roer dit door de kikkererwtenpuree.
  5. Doe de kikkererwten bij de groenten en bestrooi met chilivlokken. Enjoy!

Welk gerecht roept bij jou fijne herinneringen op? En tweak je dat gerecht zelf nog naar je smaak? Ik ben benieuwd 🙂 en ik ben ook benieuwd wat jullie van deze koolsalade vinden! Dus als je hem maakt; geef me vooral alle op- en afbouwende kritiek en/of deel een fotootje op social media met de hashtag #rootsandfoods.

2 Replies to “Knapperige koolsalade met ‘tonijn’ van kikkererwten / ensalada de repollo”

  1. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept, ik heb genoten!

    1. Wat leuk om te horen, bedankt! 🙂

Geef een reactie