Kombucha 101 + review van Captain Kombucha

kombucha

Kombucha, ik hou ervan! Dit gefermenteerde theedrankje is door zijn uitgesproken smaak een fijne afwisseling van frisdrank en ijsthee en ik haal dan ook regelmatig een fles in huis. Toen ik laatst een doos met vier smaken Captain Kombucha thuisgestuurd kreeg, vond ik dat dan ook een prima moment om even in het fenomeen kombucha te duiken en een smaaktestje te doen! In dit blog lees je meer over het drankje en over welke smaken Captain Kombucha ik het meest awesome vind 🙂

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerd drankje op basis van groene of zwarte thee. De thee wordt gezoet en vervolgens gefermenteerd met behulp van een bacterie- en gistcultuur, oftewel een SCOBY (dit is kort voor symbiotic culture of bacteria and yeasts). De bacteriën en gisten zorgen ervoor dat het een bubbly en iets zurig drankje wordt. Door fabrikanten wordt er vaak wat suiker of een fruitsmaakje aan toegevoegd, zodat het smaakt als een soort frisdrank. De laatste jaren wordt kombucha steeds populairder als ‘gezonde’ vervanger van reguliere frisdrank.

Maar is kombucha gezond?

Die vraag hoor ik wel vaker. Zelf hou ik er niet zo van om etenswaren te bestempelen als ‘gezond’ of ‘ongezond’, omdat dat nogal subjectieve begrippen zijn. Wat voor jouw lichaam en geest gezond is, kan voor je buurman bijvoorbeeld een complete ramp zijn. Maar over kombucha zijn nogal ruige gezondheidsclaims gedaan, dus ik ga er toch even op in.

Als je Wikipedia moet geloven wordt kombucha door velen gezien als een soort wondermiddel tegen de meest uiteenlopende aandoeningen en ziektes, van constipatie tot reuma tot HIV. En hoewel het natuurlijk prachtig zou zijn als je dat soort ellende zou kunnen oplossen met een fizzy drankje, is er geen wetenschappelijk bewijs voor deze claims.

Daar tegenover staat wel dat kombucha vitamine C, B1, B6 en B12 bevat, die ontstaan wanneer de gisten de suiker afbreken. Ook zou het fermentatieproces ervoor zorgen dat er probiotische bacteriën ontstaan (goeie bacteriën zeg maar), die er weer voor zorgen dat je nummertje 2 wat soepeler loopt. Het is nog wel even de vraag of er in kombucha voldoende bacteriën zitten om daadwerkelijk een verschil te maken.

Lang verhaal kort, kombucha is geen wondermiddel (until proven otherwise) maar er zitten wel vitamientjes in en mogelijk dus allerlei nuttige bacteriën. Ik zie het vooral als een funky, bubbly theetje dat ik af en toe drink omdat ik het lekker vind en waar ik als bonus ook nog wat vitamines uit haal. Dikke prima, dus.

kombucha

Kun je zelf kombucha maken?

Jazeker! Ik moet eerlijk bekennen dat ik me er zelf nog nooit aan gewaagd heb, maar er staan heel veel tutorials online waarmee je zelf aan de slag kunt. De meeste komen neer op (1) maak een pan thee, (2) mik er suiker in, (3) doe de SCOBY erbij, (4) laat ruim een week fermenteren en (5) drink op. Klinkt supersimpel dus, maar ik heb me wel laten vertellen dat je je goed moet inlezen omdat het fermenteerproces nogal nauw luistert. Kortom: doe je huiswerk en dan kun je zeker zelf kombucha maken!

De smaakjes van Captain Kombucha

Als je het fermenteren niet ziet zitten of je hebt geen zin om ruim een week te wachten op je drankje, dan kun je je kombucha natuurlijk ook gewoon in de winkel halen. De meeste natuurvoedingswinkels hebben meerdere merken kombucha in de schappen staan, waaronder vaak Captain Kombucha.

Captain Kombucha is een Portugees merk dat verschillende smaakjes van het gefermenteerde drankje op de markt heeft gebracht. Naast de ‘original’-smaak is er onder andere cayennepeper, ananas-perzik en gember-citroen. De drankjes zijn biologisch en veganistisch en bevatten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Er zit een licht bubbeltje in, waardoor ze makkelijk wegdrinken. Van D-Drinks kreeg ik een doosje met 4 verschillende smaken om uit te proberen, een mooi moment voor een smaaktestje dus! Ik deel graag mijn bevindingen met jullie 🙂 (de tekst gaat verder onder de foto) 

kombucha

Original

De original is een frisse en wat zoetige kombucha, die naar mijn idee een beetje bloemig smaakt. Hij doet mij persoonlijk denken aan groene thee met jasmijn, maar dan met prik. Een goede combi van relaxed en fris dus! Ik dronk dit flesje op mijn werk om een uur of 4 ’s middags en het was een prima oplossing voor mijn middagdipje. #tip 😀

Cayenne Pepper

Van de Cayenne Pepper had ik heel veel verwachtingen (ik ben een sucker voor pepers 😉 ), maar helaas smaakte hij lang niet zo pittig als ik had gehoopt. Je proeft de cayenne vooral als nasmaak, terwijl ik graag een flinke peperkick had willen hebben. Jammer dus! Maar goed, hij lijkt erg op de original-smaak dus hij drinkt alsnog prima weg.

Ginger Lemon

Ginger Lemon deed me meteen denken aan van die lekkere ingemaakte gember die je ook in taarten kunt stoppen. De zoete smaak van de gember combineert heerlijk met de prik en het iets zurige smaakje van de citroen. Heel verfrissend dus!

Pineapple Peach Splash

Jaaaaaa, dit is wat mij betreft de keiharde winnaar! De Pineapple Peach Splash is de meest uitgesproken smaak van de vier en als je de fles openmaakt komt je meteen een flinke ananasgeur tegemoet. Aangezien ik een groot voorstander ben van ananas in/op/door alles (ja, ook pizza, sue me), werd ik daar heel blij van. De kombucha heeft ook een echte ananassmaak met een vleugje perzik, wat me samen met de prik erg deed denken aan Fernandes. De Pineapple Peach Splash ga ik zeker vaker halen!

Nou, tot zover mijn ideeën over Captain Kombucha! Drink jij wel eens kombucha? Of heb je het wel eens gemaakt en heb je een briljant recept voor me? Deel het in de comments!

Bronnen: BBCFood en Wikipedia.

Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met D-Drinks en Captain Kombucha.

Geef een reactie