Koken met restjes: 5x toffe dingen om te maken met kliekjes

koken met restjes

De laatste tijd ben ik helemaal into zero waste leven. Wat dat inhoudt? Dat je zo min mogelijk weggooit en zoveel mogelijk hergebruikt. Dat begint al bij kleine dingen, zoals je eigen reismok met koffie meenemen als je de trein pakt. Of thee zetten met verse kruiden in plaats van theezakjes die je later toch weer wegkiepert. En natuurlijk hoort koken met restjes ook in dit rijtje thuis! Creatief zijn met kliekjes is niet alleen leuk, je bespaart er ook enorm veel eten mee, wat goed is voor je portemonnee, voor het milieu en voor je karma (ja echt). Wil je toffe ideetjes opdoen om je gerecyclede voer mee te pimpen? Lees dan mee – in dit blog deel ik 5 coole manieren om te koken met restjes!

Eerst even een schokkend feit: wist je dat de gemiddelde Nederlander per jaar 50 kilo voedsel weggooit? Vijftig. Kilo. Voor je beeldvorming: de meeste mensen gebruiken bij het avondeten zo’n 100 gram pasta of rijst per persoon. Dus 50 kilo is best veel. De uni van Wageningen kwam in mei 2017 met dit cijfertje op de proppen (check hier de infographic!) en ik schrok er wel een beetje van. Vooral omdat er genoeg mensen zijn die moeten leven van de voedselbank en andere liefdadigheid. En wij gooien het gewoon weg.

Dat was het moment om mezelf af te vragen wat ik nou helemaal deed om duurzamer bezig te zijn. Koken met restjes deed ik al een beetje, maar dan vooral in de vorm van “hee, ik heb nog een bakkie couscous. Die kan ik wel even in de magnetron mikken en daarna vreugdeloos vanuit dezelfde bak oplepelen terwijl ik tv kijk”. Niet echt goeie reclame voor zero waste leven, dacht ik zo. Kortom, het was tijd om koken met restjes leuk te maken! Inmiddels heb ik een redelijk repertoire aan kliekjes-recepten opgebouwd, wat ik hier graag met jullie deel. Here we go!

Koken met restjes #1: kliekjestapas

Mijn nummer 1 tip: wikkel je restjes in een wrapje of een vrolijk groenteblaadje en je eten heeft +10 charisma! Ik doe dit vooral als ik rijst en groenten over heb. Snijd de groenten klein, roer ze door de rijst en roer er wat kruiden of een sausje doorheen, zoals bijvoorbeeld sojasaus of tahin (sesampasta). Vouw het mengsel in een wrap, rol op en snijd in plakjes. Of vouw het in bladeren snijbiet of paksoi en stoom het hele boeltje. Serveer bestrooid met sesamzaadjes of gehakte nootjes en je hebt een superfeestelijke maaltijd! (tekst gaat verder na de foto)

koken met restjes
Soja-groenten-rijst in paksoiblaadjes

Koken met restjes #2: soep!

Soep is één van die dingen waar ik geen nee tegen kan zeggen, dus mijn restjes gaan vaak in de soep. Soms maak ik een lekker gevulde minestronesoep. Dat is dé soep bij uitstek om al je restjes in te mikken, omdat het recept daar überhaupt al voor bedoeld is. Wil je iets creatievers, kies dan wat groenterestjes die mooi bij elkaar passen en pureer ze samen in een bouillonnetje. Vooral bloemkool, maïs en pastinaak lenen zich hier goed voor. Flink pureren, een gehakt pepertje en wat extra groenten erbij en je hebt een lekker romig soepje. Case in point: mijn awesome spicy maïssoep! (tekst gaat verder na de foto)

koken met restjes
Deze romige soep maakte ik van wat gepureerde maïs in bouillon en sojaroom, plus wat losse maïs, aardappelblokjes, witte bonen en rode peper.

Koken met restjes #3: groenteballetjes

Heb je gekookte aardappelen, linzen of bonen over? Die drie dingen zijn een ideale basis voor groenteballetjes! Mik je restjes in de blender met wat kruiden en wat fijn gehakte groenten (niet te veel, anders binden je balletjes niet goed). Blend en draai er balletjes van, die je vervolgens krokant bakt in hete olie. Bak ze wel een beetje voorzichtig, want je wilt ze wel heel houden natuurlijk 🙂 ik kwam overigens op dit idee nadat ik een keer Ethiopische aardappelballetjes maakte. Gekookte aardappel is een perfect bindmiddel en na wat experimenteren kwam ik erachter dat bonen en linzen net zo awesome zijn. Maken dus!

Koken met restjes #4: groentenrijst

En een gouwe ouwe: groentenrijst! Ideaal voor als je veel gekookte of gebakken groente over hebt. Snijd je groenten klein, meng met wat rijst en kruiden en bak de boel samen even op. Altijd lekker! Een tip: probeer de groenten te matchen met de kruiden. Bijvoorbeeld aubergine en Griekse kruiden. Maïs en Mexicaanse kruiden. Bietjes met Balkankruiden. En ga zo maar door! Oh, en heb je bloemkool over? Da’s helemaal leuk, want dat kun je gewoon in de blender gooien en blenden tot je bloemkool’rijst hebt! Groenten erbij, vleesvervanger en een dot saus ernaast, niks meer aan doen. (tekst gaat verder na de foto)

bloemkoolrijst

Koken met restjes #5: pizzaaaa

Tot slot: pizza! Pizza is altijd een feestje. Dus heb je gebakken groenten en vleesvervangers over, gooi ze dan eens op een pizzabodem! Je kunt de bodem zelf maken, een kant-en-klare bodem halen of bladerdeeg gebruiken, net wat jou op dat moment uitkomt. Qua toppings kun je ook helemaal los gaan, let er alleen wel op dat de restjes die je erop doet niet te vochtig zijn, anders krijgt je pizza een natte bodem en daar wordt niemand blij van. Wat Italiaanse kruiden erover, even in de oven en smullen maar!

Tot zover mijn tips om koken met restjes leuk te maken! Wat doe jij meestal met je kliekjes? Heb je ook supertoffe manieren om ze te recyclen? Deel je tips in de comments! 🙂

Bewaar je recepten graag op Pinterest? Met de afbeelding hieronder kun je dit blog gemakkelijk terugvinden.

Barst je koelkast uit z'n voegen van alle kliekjes? Ga dan eens koken met restjes! In dit blog deel ik 5 tips om je gerecyclede eten mee te pimpen.

4 Antwoorden op “Koken met restjes: 5x toffe dingen om te maken met kliekjes”

  1. […] schreef ik een blog over koken met restjes en zero waste leven enzo. Nou is volledig zero waste leven best wel een opgave, maar je kunt ook op kleine manieren […]

  2. […] en eet een restje pastasalade de dag erna als fancy lunch. Mogelijkheden te over! In mijn blog over koken met restjes vind je meer […]

  3. […] een plus: in dit gerecht kun je mooi allerlei restjes groenten, peulvruchten en rijst kwijt. Koken met restjes is in mijn boekje sowieso fantastisch. Je bespaart er tijd mee, hoeft minder lang in de keuken te […]

  4. […] Toen ik een keer zin had in soep heb ik bouillon gemaakt, daar wat lepels van de vegan ovenschotel in gemikt en dat licht gepureerd tot een dik soepje. Wat ik niet geprobeerd heb maar wat volgens mij echt awesome is, is als je balletjes draait van maïspastei met een beetje bloem en deze opbakt of even in de oven zet. Je eigen groenteballetjes, badum-PISH! Nou, je ziet het, de mogelijkheden zijn eindeloos! (Tipje: check voor zero waste inspiratie ook mijn blog over koken met restjes.) […]

Geef een antwoord