Kidneybonen-korianderburger met kimchi

kimchi burger

Er zijn weinig dingen lekkerder dan een goede burger, vind ik. Dus toen ik een potje kimchi van SauerCrowd opgestuurd kreeg, ging ik aan de slag met een recept voor de Ultieme Vegan Kimchi Burger. En lekker dat ‘ie geworden is! Denk: een oosters gekruide vegan burger van kidneybonen en verse koriander, getopt met kimchi, met een pluk gemengde sla en romige vegan mayo op een knapperig broodje. What’s not to like? 🙂 In deze blogpost deel ik het recept!

Meteen naar het recept

Kimchi van SauerCrowd

Een kleine bekentenis vooraf: voordat ik dit recept maakte had ik nog nooit kimchi gegeten. Ik zag het pittige gefermenteerde groentegerecht wel geregeld voorbij komen op allerlei culinaire Instagramaccounts en was behoorlijk geïntrigeerd, aangezien je het blijkbaar overal bij kunt eten – van noodlesoep tot hamburgers tot pasta.

Fast forward naar vorige maand, toen ik een potje kimchi van SauerCrowd in handen kreeg. Deze ‘kimchi kraut’ bestaat uit witte kool, wortel, prei, sjalotjes, knoflook, gember, chilivlokken en zeezout. Ik probeerde het op een zelfgemaakte burger en was meteen om. De subtiele pittige smaak maakt je broodje 10 keer spannender en omdat het gefermenteerd is, is het ook nog eens goed voor je spijsvertering. Lang verhaal kort, ik at de kimchi op broodjes hummus, bij salades en bij mijn noodles en na een paar dagen was ‘ie helemaal op. Gelukkig had ik toen wel al dit kimchi burger recept gemaakt, getest en gefotografeerd 🙂 (tekst gaat verder na de foto)

kimchi burger

Naast de smaak is de missie achter deze kimchi trouwens ook helemaal Roots & Foods-approved. De producten van SauerCrowd worden namelijk gemaakt van biologische, lokaal geteelde groenten en zijn stuk voor stuk kleinschalig geproduceerd. SauerCrowd wil hiermee bijdragen aan de verduurzaming van de landbouw en het opzetten van een circulaire economie. Iets waar ik helemaal achter sta! Wil je deze kimchi (en meer gefermenteerde producten) proberen? Check dan even de webshop van SauerCrowd.

Hoe maak je deze awesome kimchi burger?

Zoals gezegd kun je me zo ongeveer wakker maken voor een goede burger en dit is dus een héle goede burger. Ik maakte de burger-patties zelf van kidneybonen, havermout en verse koriander, waarna ik ze in de oven heb gebakken. In de pan bakken kan hypothetisch gezien ook, al kan ik dan niet garanderen dat ze niet uit elkaar vallen. Blijft een dingetje met vegan burgers 😉 Intussen bak je een paar afbakbroodjes mee (ik gebruikte de ‘rustieke’ afbakbroodjes van de Aldi, die zijn lekker knapperig) en als alles uit de oven komt bouw je er leuke broodjes van. Kind kan de was doen!

kimchi burger

Kimchi burger recept

Aantal burgers: 4

Kooktijd: 50 minuten

Keukenapparatuur: oven, keukenmachine (je hebt geen fancy machines nodig, ik gebruik zelf een oude versie van deze keukenmachine

Ingrediënten:

Voor de burgers

  • 1 blik kidneybonen, uitgelekt
  • 1 bosje verse koriander (15 gram), gehakt
  • 1 ui, gehakt
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 4 eetlepels havermout
  • Een snufje zout
  • Scheutje olijfolie

Verder

  • 4 eetlepels kimchi
  • 4 knapperige afbakbroodjes
  • 4 eetlepels vegan mayo
  • Een klein zakje slamelange

Zo maak je de kimchi burger:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin op laag vuur de ui en knoflook tot deze glazig beginnen te zien (ongeveer 5 minuten).
  3. Doe de ui, knoflook, kidneybonen, koriander en zout in de keukenmachine en blend dit voor een paar minuten, tot je een korrelig mengsel krijgt. Roer hier de havermout doorheen.
  4. Kneed het geheel nog een beetje extra en maak 4 burgers van het mengsel. Tip: als je van tevoren je handen nat maakt, plakt het niet zo.
  5. Bak de burgers een half uurtje af in de oven. Let op, na 20 minuten ga je de afbakbroodjes erbij doen, dus zorg dat je ruimte overhoudt op je bakplaat.
  6. Na 15 minuten in de oven draai je de burgers even om.
  7. Weer 5 minuten later doe je de afbakbroodjes in de oven.
  8. 10 minuten later zijn je burgers en broodjes klaar! Snijd ieder broodje open en besmeer met wat vegan mayo. Leg er een pluk gemengde sla op, vervolgens een burger en top dat met een eetlepel kimchi. Eet smakelijk!

Ga je deze kimchi burger ook maken? Laat me in de comments weten wat je ervan vindt!

Delen op Pinterest? Dat kan mooi met het plaatje hieronder 🙂

kimchi burger

Zwaar behoefte aan meer lekkere broodjes? Misschien vind je dit ook wat!

– Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met SauerCrowd. –

2 Replies to “Kidneybonen-korianderburger met kimchi”

  1. […] fijne receptjes met gefermenteerde kool? Deze kimchi burger is ook behoorlijk […]

Geef een reactie