Chileense kerstcocktail met koffie en vanille / cola de mono

Kerstcocktail

Kerstcocktail anyone? Ik ben niet de meest kerstige persoon op aarde, maar dit geweldige Chileense drankje wil ik jullie niet onthouden. Het heet ‘cola de mono’, wat basically ‘apenstaart’ betekent, en het is een romige mix van kokosmelk, sterke drank, oploskoffie, vanille en kaneel. Nou, dan heb je mij al hoor. Nog wat pluspuntjes: je hebt deze kerstcocktail in een paar minuutjes gemaakt en hij doet het hartstikke goed op kerst- en eindejaarsfeestjes, met wat snacks erbij. In dit blog deel ik het recept en vertel ik je waar de naam vandaan komt. Heb je meteen een leuk verhaal voor tijdens de kerstborrel 😉

Meteen naar het recept

Cola de mono kerstcocktail for the win

Deze romige kerstcocktail is een begrip in Chili, het land waar mijn vader vandaan komt. Daar ziet kerst er iets anders uit dan in Nederland; omdat Chili aan de andere kant van de wereld ligt, is het er op 25 december hartje zomer. De kerstman draagt er dan ook een feestelijk rood short en houdt zijn baard kort om het niet al te warm te krijgen. Mensen vieren massaal kerst op het strand met lekkere hapjes en je hoort er eigenlijk niet bij als je niet minstens één vat cola de mono klaar hebt staan voor je kerstfeestje. Wat overigens geheel terecht is.

Verschillende varianten van de kerstcocktail

Zoals bij wel meer Chileense recepten het geval is, verschilt het bijna per familie hoe deze kerstcocktail gemaakt wordt. Mijn oma maakte cola de mono als een soort melk met alcohol en gebruikte grote hoeveelheden sterke drank en specerijen. Ze maakte hem altijd ijskoud, wat extra lekker is op warme Chileense kerstdagen, maar in de Hollandse decemberkou kun je hem ook warm drinken. Daarnaast zijn er mensen die er liever geen oploskoffie in doen en anderen die zweren bij cacao in hun drankje. Kortom, je kunt met het basisrecept hieronder lekker variëren. Het is jouw feestje!

Over de naam

Okee, de naam! ‘Apenstaart’ is verreweg mijn favoriete dranknaam EVER, maar hoe verzin je zoiets? Nou, het verhaal achter cola de mono heeft weinig met apen te maken (bummer) maar des te meer met presidentiële feestjes. Aan het begin van de 20e eeuw werd Chili geregeerd door president Pedro Montt. Het verhaal wil dat hij op een feestje al vroeg aanstalten zou hebben gemaakt om te vertrekken en dat hij om zijn pistool, een Colt, zou hebben gevraagd. Waarop zijn gastheren, in een poging de president over te halen om te blijven plakken, de keukenkastjes opentrokken en een cocktail brouwden van alles wat er in huis was.

Dat drankje kwam bekend te staan als ‘Colt de Montt’, oftewel ‘de Colt van Montt’, wat zo’n honderd jaar later verbasterd was tot cola de mono, dus apenstaart. Logica! Het is dan trouwens weer niet bekend of El Presidente ook bleef hangen om cola de mono te drinken, maar het smaakt vrij fantastisch dus ik gok van wel 😉 (tekst gaat verder na de foto)

kerstcocktail

Recept kerstcocktail cola de mono

* Voor 2 personen

* Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten:

 • 5 koppen Koko kokosmelk (dus niet de kokosmelk uit blik)
 • Een halve kop wodka (officieel hoort er Chileense pisco, sterke drank, in maar wodka komt het dichtst in de buurt)
 • 2 eetlepels oploskoffie
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 kaneelstokje
 • 2 kruidnagels
 • Tip: heb je geen kruidnagels of kaneel in huis, dan werkt 3 theelepels speculaaskruiden ook prima

Verder nodig:

 • Een steelpan met een dikke bodem
 • Een zeefje

Zo maak je de kerstcocktail:

 1. Doe de kokosmelk, vanillesuiker en specerijen in een steelpan met een dikke bodem. Laat dit op een laag vuurtje langzaam warm worden, terwijl je regelmatig roert.
 2. Wanneer de suiker opgelost is doe je de oploskoffie erbij. Roer door tot het opgelost is.
 3. Draai het vuur uit en giet de kerstcocktail door een zeefje om de kruidnagels eruit te vissen. Giet daarna de wodka erbij.
 4. Wil je de kerstcocktail koud drinken? Laat ‘m dan afkoelen en serveer met ijsklontjes. Liever warm? Laat hem dan eventjes staan en serveer met een snufje kaneel er overheen. Enjoy!

Nou, een kerstcocktail plus een ietwat onconventioneel kerstverhaal! 😉 Wat is jouw favoriete feestdrankje voor kerst en oud & nieuw? Mocht je een batch cola de mono maken, laat me dan vooral weten wat je ervan vindt! Dat kan via de comments hieronder of natuurlijk via social media. Fijne dag!

Wil je dit recept bewaren op Pinterest? Met het plaatje hieronder vind je het makkelijk terug.

kerstcocktail

Tip: hier vind je meer vegan drankjes!

Eén antwoord op “Chileense kerstcocktail met koffie en vanille / cola de mono”

 1. […] dranken, die vaak ook nog eens grappige of creatieve namen meekrijgen. Neem bijvoorbeeld de kerstcocktail ‘cola de mono’, wat ‘apenstaart’ betekent, of de rode wijndrank ‘vino navegado’,  oftewel ‘bezeilde […]

Geef een antwoord