Chileense groente rijst met seitan / arroz graneado

groente rijst

Groente rijst is echt zo’n gerecht dat het allemaal heeft: het is snel en simpel te maken, je kunt er lekker veel groenten in kwijt en met een vleesvervanger erdoor (in dit geval seitanblokjes) is het een volwaardige maaltijd. Mijn oma en vader maakten groente rijst (arroz graneado in het Spaans) altijd als bijgerecht bij wat vlees en presenteerden de rijst dan leuk in torentjesvorm. Ik zelf doe er graag seitan doorheen en eet het dan uit een diep bordje als makkelijke maaltijd. In dit blog deel ik mijn basisrecept voor Chileense groente rijst met jullie!

Groente rijst = super zero waste!

Één van de redenen dat ik dit groente rijst recept uit de kast trek (naast dat het echt comfort food is voor mij), is dat het heel zero waste verantwoord is. Je kunt allerlei kliekjes groenten en kruiden in het gerecht kwijt en eventuele restjes groente rijst kun je de dag erna eten als lunch. Zo hoef je niets te verspillen!

Doe er bijvoorbeeld wat restjes aubergine en courgette bij en maak er een Griekse groenterijst van. Of eet het met wat (oud) brood uit de broodrooster en wat frisse tomatensalsa. Opties te over!

Zo maak je de Chileense groente rijst

Deze groente rijst is erg makkelijk te maken en dus ideaal voor warme, luie zomerdagen. Je fruit de ui en de rijstkorreltjes in een beetje olie, doet er dan alle groenten bij, plus wat water, en je laat het geheel even koken. Op het laatst voeg je de seitan toe en laat je deze even meeverwarmen. Garneer het eventueel met wat platte peterselie, chilivlokken en een schijfje citroen om uit te knijpen en enjoy!

Recept Chileense groente rijst met seitan

* als hoofdgerecht 2 personen, als bijgerecht 4 personen
* 20 minuten bereidingstijd

groente rijst

Dit heb je nodig:

  • 1,5 kopje snelkookrijst
  • ½ gesnipperde ui
  • ½ kopje wortel, in blokjes
  • ½ kopje doperwtjes of sperzieboontjes
  • 1 middelgrote aardappel, in blokjes
  • 200 gram seitan, in blokjes (lees hier hoe je zelf seitan maakt)
  • 2,5 kopje water
  • Een scheutje olijfolie
  • Wat zout naar smaak
  • Eventueel wat platte peterselie, chilivlokken, plakjes tomaat en een schijfje citroen als garnering

Zo maak je ‘m:

  1. Verhit wat olie op een middelhoog vuurtje. Fruit hierin de ui voor een minuut en voeg dan de rijst toe. Roer door en laat nog een minuutje bakken.
  2. Voeg dan het water toe met de wortel, aardappel, doperwten en het zout. Breng aan de kook en draai het vuur wat lager. Laat het geheel 10 minuten pruttelen, roer af en toe door en voeg wat water toe als je groente rijst droog lijkt te koken.
  3. Doe na de 10 minuten de blokjes seitan erbij en roer door. Laat de seitan 5 minuten mee verwarmen.
  4. Je groente rijst is klaar wanneer de groenten en rijst gaar zijn en het grootste deel van het water door de rijst is opgenomen. Eet smakelijk!

Wat vond jij van deze groenterijst met seitan? Laat het me hieronder weten in de comments of tag me op social media met #rootsandfoods! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden 🙂

Wil je dit recept bewaren op Pinterest? Met het plaatje hieronder vind je ‘m gemakkelijk terug!

Groente rijst met seitan is een heerlijk makkelijk en snel gerecht, ideaal voor warme, luie zomerdagen! In dit blog deel ik mijn basisrecept.

Gerelateerd

Geef een reactie