Het glühwein recept van mijn oma / vino navegado

Gluhwein-recept

Een glühwein recept? Ja, I know, ik loop een kleiiiiin beetje op de feiten vooruit. Maar: sinds de dagen korter, kouder en regenachtiger worden, kom ik ook steeds meer in herfstmodus. Dikke truien aan, bordenvol stoofpot wegwerken, om half 9 ‘s avonds al geeuwend op de bank zitten, dat werk. Ik droom nog net niet van een lange winterslaap (hoewel?). Anyway, het mooie van in herfstmodus zijn, is dat glühwein dan ook weer gewoon kan. Ik maak het altijd zelf, naar het glühwein recept van mijn Chileense oma. Of vino navegado, zoals het in het Spaans heet. In een grote pot, met veel specerijen en sinaasappel. HEER-LAK. In dit blog deel ik haar recept met jullie. Tip: maak deze glühwein en drink het uit je favoriete mok, op de bank, onder een dekentje en met fluffy huissokken aan: succes gegarandeerd.

Glühwein recept

Je hebt nodig (voor 4 mensen die niet heel veel drinken):

 • 2 flessen vegan rode wijn (dit is mijn go-to lijst voor vegan wijn!)
 • 2 sinaasappels, in plakken
 • 200 gram (riet)suiker
 • 6 kruidnagels
 • 3 kaneelstokjes
 • Ook nodig: een grote kookpan

gluhwein recept

Zo maak je de vegan glühwein:

 1. Kiep alles bij elkaar in de pan. Roer door en zet de pan op een laag vuurtje.
 2. Wil je dat de alcohol wat verdampt, breng het geheel dan aan de kook en laat het 30 minuten op een laag vuur pruttelen. Wil je dat niet, breng de glühwein dan niet aan de kook maar laat het 30 minuten op een heeeeeel laag vuurtje warm worden. Haal de pan even van het vuur als het aan de kook dreigt te raken.
 3. En dan is je glühwein recept klaar! Een kind kan de was doen. Haal de wijn door een zeefje (dit in verband met de kruidnagels) en giet in leuke bekers. Leg in iedere beker een of meer schijfjes sinaasappel. Voor een extra feestelijk tintje steek je verse kaneelstokjes in de bekers of hang je een vers sinaasappelschijfje aan de randjes.

Dit recept bewaren op Pinterest? Met het plaatje hieronder vind je ‘m makkelijk terug 🙂

gluhwein recept

2 Antwoorden op “Het glühwein recept van mijn oma / vino navegado”

 1. […] is inmiddels alweer een klein weekje herfst, en herfst betekent: walnoten en champignons! (En warme drank met alcohol, dat ook.) Ik besloot met deze seizoensingrediënten een kruidige vegan paté te maken. Paté is […]

 2. […] Neem bijvoorbeeld de kerstcocktail ‘cola de mono’, wat ‘apenstaart’ betekent, of de rode wijndrank ‘vino navegado’,  oftewel ‘bezeilde wijn’, wat slaat op de plakjes sinaasappel die gezellig als bootjes in de […]

Geef een antwoord