Winterse champignonragout met geroosterde groenten + winactie! (Winactie gesloten)

champignonragout

Als er één gerecht onlosmakelijk is verbonden met het eind van het jaar, is het wel champignonragout. De zachte champignons in fijne kruiden en een dikke romige saus zijn ultiem comfort food, perfect om zo je gezicht in te lepelen terwijl je lekker warm binnen zit en het buiten heul koud is. Doe er wat wintergroenten bij en je hebt een lekker gevarieerde maaltijd, die er ook nog eens mooi uitziet. In dit blog deel ik mijn recept voor vegan champignonragout in een gepofte aardappel, met geroosterde wintergroenten on the side. Prima voor de feestdagen, maar ook voor alle andere dagen. En extra leuk: ik geef in dit blog ook een kruidenpakketje van Van Beekum Specerijen weg met daarin alle kruiden die je voor dit recept nodig hebt. Kun je meteen aan de slag!

Champignonragout als ultiem comfort food

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar bij ons thuis was ragout altijd vaste prik met kerst. We aten het dan als voorgerecht in van die bladerdeegbakjes en na het eten had je helemaal een warme buik van de romige saus en de kruiden. Tegenwoordig eet ik mijn champignonragout liever met geroosterde groenten, maar het blijft een fijn gerecht, wat ik iedere herfst-slash-winter meerdere keren maak. En daar hoeft het geen kerst voor te zijn hoor, dit happie mag elke dag 🙂

Champignonragout combineren

Ga je een poging wagen om je eigen champignonragout te maken? Maak dan vooral een flinke batch, want je kunt het prima combineren met allerlei andere gerechten. Naast de standaard ragout-in-een-bladerdeegbakje kun je ook denken aan deze lekkere maaltijden:

  • Champignonragout met groentenrijst en een lekkere vegan steak
  • Champignonragout in een hartig flensje (of een Russische blini ofzo)
  • Champignonragout-kroketjes
  • Champignonragout met pasta en vegan ‘rund’ stukjes
  • Champignonragout in bladerdeeg, als een soort saucijzenbroodje maar dan anders
  • En dus champignonragout in een gepofte aardappel met groenten erbij!

Heb je al Grote Honger gekregen? 🙂 Dan gaan we nu door met het recept!

Recept champignonragout in gepofte aardappel met geroosterde wintergroenten

* Voor 4 personen

* Bereidingstijd: 45 minuten

champignonragout

Je hebt nodig:

Voor de ragout:

  • 250-300 gram champignons
  • 2 eetlepels sojaboter
  • 4 eetlepels ragoutmix (of meng 3,5 eetlepel bloem met 1 tl uienpoeder, ½ tl korianderpoeder, een snufje zwarte peper, wat foelie, wat nootmuskaat en wat gedroogde peterselie)
  • 300 ml water

Voor de gepofte aardappels:

  • 4 grote kruimige aardappelen

Voor de geroosterde groenten:

  • 2 middelgrote uien
  • 3 tenen knoflook in schil
  • 2 winterpenen
  • Een halve knolselderij
  • Een halve courgette
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • Een scheut olijfolie
  • Wat verse of gedroogde peterselie

Verder nodig:

  • Een oven + ovenschaal + bakpapier of bakmatje
  • Een magnetron
  • Aluminiumfolie

Zo maak je de champignonragout met geroosterde groenten:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd intussen alle groenten behalve de knoflook, courgette, champignons en de aardappels in grove stukken. Bekleed een ovenschaal met wat bakpapier.
  2. Meng in een schaal de gesneden groenten met een scheut olijfolie, tot alles licht bedekt is door de olie. Roer de kruiden er doorheen. Leg alle groenten in één laag op de ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Zet de timer op 20 minuten.
  3. Snijd intussen de champignons in plakjes en prik de aardappels in met een vork (zo’n 6 prikjes per aardappel).
  4. Wanneer de 20 minuten voorbij zijn, snijd je de courgette in blokjes, roer je die om met een beetje olijfolie en voeg je die toe aan de ovenschaal. Zet de timer op 15 minuten.
  5. Intussen gaan we de gepofte aardappels en champignonragout maken. Leg de ingeprikte aardappels op een magnetronbestendig bord en zet ze voor 12 minuten in de magnetron, op maximaal vermogen (800 watt).
  6. Verhit in een kookpan de sojaboter en zet het vuur laag. Voeg de plakjes champignon toe en bak deze op tot ze zacht worden. Voeg dan de ragoutmix toe en roer goed door, zodat alle champignons bedekt zijn. Giet het water erbij, roer door en zet het vuur hoog. Wanneer het water kookt, zet je het vuur laag en laat je het geheel lekker pruttelen en indikken, terwijl je af en toe roert.
  7. Wanneer na 12 minuten de aardappels klaar zijn, haal je die uit de magnetron en wikkel je ze in wat aluminiumfolie. Daarin laat je ze 5 minuutjes zitten om na te garen.
  8. De groenten zijn intussen ook klaar. Haal ze uit de oven en bestrooi met de peterselie.
  9. Wanneer de aardappels gegaard zijn, verdeel je ze over de borden, snijd je ze in de lengte in en trek je ze iets uit elkaar. Lepel de champignonragout erin en bestrooi ook eventueel met wat peterselie. Schep er wat van de geroosterde groenten bij en jullie kunnen aan tafel! Eet smakelijk!
Champignonragout
Yum!

Winactie: win alle kruiden die je voor dit gerecht nodig hebt!

Mensen, dit is echt geweldig leuk. Ik mag namelijk samen met Van Beekum Specerijen een kruidenpakketje weggeven met daarin een grote pot van hun ragoutmix en een dito pot Provençaalse kruiden. Zo kun je meteen zelf aan de slag met je eigen champignonragout en wintergroenten maken!

Wat moet je doen? Easy peasy: laat mij hieronder in een comment weten waarom je graag kans wilt maken op de kruiden. Een comment op Facebook of Instagram mag ook. Ik kies op 7 januari de gelukkige winnaar uit. Veel geluk!

Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met Van Beekum Specerijen.

Wil je dit recept bewaren zodat je hem makkelijk kunt terugvinden? Pin hem dan met het plaatje hieronder 🙂

Champignonragout is ultiem comfort food, een heerlijk romig gerecht voor koude dagen. Doe er wat geroosterde wintergroenten bij en je hebt een lekker gevarieerde maaltijd. In dit blog deel ik mijn recept!

Gerelateerd

3 Replies to “Winterse champignonragout met geroosterde groenten + winactie! (Winactie gesloten)”

  1. Heb eerlijk gezegd me nog nooit gewaagd aan het maken van een ragout ben altied bang dat het mislukt en te dun word maar als ik dan dit heerlijke recept zie staat het water me al in mijn mond… Misschien toch maar eens toch al mijn kookmoed bij elkaar rapen en 2019 beginnen met mijn eerste zelfgemaakte ragout waar deze kruiden van Van Beekum Specerijen me zeker mee gaan helpen om uw heerlijke recept te kunnen maken

  2. Oh boy, dit doet me denken aan vroeger thuis bij mn ouwelui. Dit is vergeten lekkers ! Dit is idd comfort food 2.0 old school

  3. Ja ik ben echt altijd opzoek naar het perfecte ragout recept, deze gaan we uitproberen. De kruiden zouden ook welkom zijn, heb het nog nooit met een al voor gemaakte mix gemaakt. Ben benieuwd!

Geef een reactie