Spicy bloemkoolrijst à la Roots and Foods

bloemkoolrijst

Deze bloemkoolrijst vol verse groenten en geurige specerijen is één van mijn favoriete doordeweekse gerechten. De paprika, spinazie, wortel en zongedroogde tomaatjes geven het lekker veel kleur en door de combinatie van specerijen gaat je hele huis lekker ruiken. De basis is geblende bloemkool, lekker licht en smaakvol. En je zet het gewoon in 20 minuten op tafel!

Wut, bloemkoolrijst?

Het klinkt sommige lezers misschien een beetje vreemd in de oren; bloemkoolrijst. Om eerlijk te zijn was ik ook niet laaiend enthousiast toen ik er voor het eerst van hoorde :p Maar dat veranderde al snel toen ik een keer bloemkoolrijst maakte. Het is een stuk lichter dan ‘echte’ rijst en echt absurd makkelijk te maken: je doet de bloemkool in stukjes in de blender, blendt het tot er rijst ‘korreltjes’ ontstaan en dan bak je het met de groenten en specerijen die je lekker vindt. Easy peasy, lemon squeezy.

Bloemkoolrijst voor fans van biryani en pilav

In Casa Roots and Foods staan regelmatig kruidige rijstgerechten als biryani, pilav en Perzische juwelenrijst op tafel. Stuk voor stuk gerechten waarin de rijst langzaam gegaard is in een geniale mix van specerijen. Ik besloot een keer bloemkoolrijst te gebruiken in plaats van ‘gewone’ rijst en begon te experimenteren met de standaard kruidenmix van mijn oma: koriander, komijn en paprikapoeder. En zo ontstond dit recept voor spicy bloemkoolrijst! Een heerlijk kleurrijk en voedzaam gerecht, wat zo snel klaar is dat je het gemakkelijk in elkaar draait op een gewone werkdag.

Recept spicy bloemkoolrijst à la Roots and Foods

* Voor 4 personen

* Bereidingstijd: 20 minuten

bloemkoolrijst

Je hebt nodig:

  • Een halve bloemkool (inclusief stam)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 worteltjes (waspeen-formaat)
  • 1 hand doperwten
  • 3 handen verse spinazie
  • 4 el pintobonen (uit blik)
  • 2 eetlepels zongedroogde tomaatjes
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • Een scheut olijfolie
  • Wat garnering, bijvoorbeeld zwarte olijven of gehakte amandelen

Verder nodig:

  • Een blender
  • Een grote koekenpan of hapjespan met deksel
  • Eventueel een rasp

Zo maak je de spicy bloemkoolrijst:

  1. Snijd de bloemkool in grove stukken en doe in de blender. Blend het op een lage stand tot er korrels ter grootte van rijstkorrels ontstaan.
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook en paprika klein. Houd alles apart van elkaar.
  3. Verhit de olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui op een laag vuurtje tot deze glazig ziet. Doe dan de knoflook erbij en bak kort mee. Rasp intussen de wortels. Heb je geen rasp, snijd ze dan in kleine stukjes.
  4. Bak de paprika, worteltjes, doperwten en spinazie een paar minuten mee. Wanneer ze iets zacht beginnen te worden doe je de bloemkoolrijst en alle specerijen erbij. Roer goed door.
  5. Vervolgens doe je de deksel op de pan en laat je je spicy bloemkoolrijst 10 minuten op een laag vuurtje gaar worden. Snijd intussen de zongedroogde tomaten in reepjes.
  6. Roer na 10 minuten de pintobonen en zongedroogde tomaten door het gerecht heen en laat nog 5 minuten meeverwarmen.
  7. Garneer de spicy bloemkoolrijst met zwarte olijven of gehakte amandelen (of allebei!) en enjoy!

Heb je dit recept voor spicy bloemkoolrijst uitgeprobeerd? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Dus laat vooral hieronder een comment achter of op mijn Facebook of Instagram 🙂

Misschien vind je dit ook lekker:

Recept bewaren op Pinterest? Dat kan goed met het plaatje hieronder 🙂

Voor fans van pilav en biryani! Deze kleurrijke en heerlijk geurige bloemkoolrijst zit vol groenten en specerijen. En je zet 'm in 20 minuten op tafel!

Geef een reactie