Beginnen met vegan eten: mijn tips!

Beginnen-met-vegan-eten

Beginnen met vegan eten, dat kan best lastig zijn. Maar gelukkig ben ik hier als ervaren planteneter om je te helpen en je te voorzien van digitale steun! 🙂 Hoe vervang je dierlijke producten in je eten? Hoe zorg je dat je je nieuwe eetpatroon een beetje leuk houdt? En hoe reageer je IN GODSNAAM op commentaren als “mmm, bacon”? In dit blog geef ik je al mijn tips!

Dierlijke producten vervangen

Hoe vervang je dierlijke producten en waar start je? Zelf begon ik makkelijk door vlees, zuivel en eieren in gerechten die ik graag at te vervangen door een plantaardige versie. Een Indiase curry met kipblokjes werd een Indiase curry met vegan kipstukjes. Een AGV’tje met een schnitzel werd een AGV’tje met een vegaschnitzel. Pannenkoeken met melk en ei begon ik te maken met sojamelk en geprakte banaan. Dit is een vrij makkelijke manier om te starten, omdat je geen hele nieuwe recepten hoeft te bedenken. Je eet nog steeds de dingen die je altijd at, maar dan de plantaardige versie. (tekst gaat verder na de foto)

beginnen met vegan eten
Pintobonen!

Ben je niet in de positie om kant-en-klare vegan vervangers te kopen? Geen probleem, want met bonen en groenten kom je ook een heel eind. Als je op zoek bent naar inspiratie zou ik zeker even kijken naar het boekje 500 vegan gerechten van Deborah Gray. In dit betaalbare kookboek (hij kost volgens mij een tientje) vind je allemaal simpele, toegankelijke recepten, waarin veel wordt gewerkt met ingrediënten als good old bonen, rijst en groenten. De Caribische maïssoep is één van mijn favoriete recepten 🙂 (Overigens heb ik hier op Roots & Foods ook een fijn lijstje met peulvruchten recepten.)

Nog een boekentip is Vegan voor Dummies van Joke Reijnders. Zij legt in detail uit hoe je overgaat op een plantaardig eetpatroon. Het is een praktisch geschreven boek, waarin je antwoorden vindt op vragen als ‘wat kan ik wel en niet eten?’, ‘welke ingrediënten zijn handig om op voorraad te hebben?’ en ‘welke vegan ingrediënten combineren goed met elkaar?’. Er staan ook lekker veel makkelijke recepten in, van gevulde maaltijdsalades tot stevige soepen en van stamppotten tot linzencurry’s. En bonus: er staat ook een hoop uitleg in over de ethische kant van veganisme.

beginnen met vegan eten

Omgaan met kritiek op je leefwijze

Je gaat als beginnend herbivoor 100% zeker in lastige situaties terechtkomen, omdat de wereld helaas niet is ingericht op veganisme. Soms zal het lastig zijn om aan vegan voedsel te komen, soms zul je allerlei ‘kritische’ vragen en flauwe grapjes om je oren krijgen van mensen die je het liefst zou high fiven met een stoel 😉 Want wanneer jij op een feestje/je werk/waar dan ook meldt dat je planteneter bent, is de kans vrij groot dat iemand in je gezelschap zich ter plekke ontpopt tot diëtist of filosoof. En dat je dan één van deze parels voor je kiezen krijgt:

  • “Maar waar haal je dan eiwitten vandaan?” (er zitten ook eiwitten in peulvruchten, Karen, maar toch bedankt voor je bezorgdheid).
  • “Wat zou je doen als je gestrand was op een onbewoond eiland met alleen een varken om op te eten?” (nou, die varkens op dat hypothetische eiland moeten ook ergens van leven. Dus grote kans dat er gewoon eetbare planten te vinden zijn).
  • En het immer hilarische “MMM BACON” (tja, dat is natuurlijk een onomstotelijk feit. *rolt ogen*)

Mijn oplossing: lekker bij jezelf blijven. Of je nou lekker een potje boos wil worden en met gestrekt been de discussie in wilt of juist nul zin hebt in een gesprek over jouw moralen. Onthoud in ieder geval: je hoeft niet op iedere flauwe grap een bijdehand antwoord paraat te hebben en je hoeft je keuzes niet te verantwoorden tegenover een ander. Het is niet erg als je af en toe met je mond vol tanden staat of als je geen zin hebt om uit te leggen waarom je doet wat je doet. Het enige dat ertoe doet is dat jij keuzes maakt waarbij jij je prettig voelt.

beginnen met vegan eten
Mijlpaaltje: mijn eerste zelfgebakken vegan bananenbrood, anno 2015.

Vegan eten & leven leuk houden

Om maar even een open deur in te trappen: hoe blijer je wordt van je levenskeuzes, hoe makkelijker je ze volhoudt. Maak het dus leuk voor jezelf! Ik heb dat zelf sinds mijn tijd als baby-vegan gedaan op grofweg 2 verschillende manieren: (1) aardig voor mezelf zijn en (2) heel veel vegan taart eten 😉

Vooral nummer 1 is van groot belang. Nieuwe gewoontes slijten namelijk het beste in als je het jezelf gemakkelijk maakt. Kies dus voor plantaardige vervangers die bij jou passen, neem de tijd om je maaltijd te koken en wees aardig voor jezelf als het een keer mis gaat en je per ongeluk iets met dierlijke producten erin koopt. Ik kocht letterlijk gisteren nog een potje augurken waarin achteraf honing bleek te zitten. En dat na 5 jaar hardcore vegan zijn 😉 Als er zoiets gebeurt, voel je dan niet meteen schuldig, maar realiseer je dat dit kan gebeuren. Perfectie bestaat niet, tenslotte.

Wat betreft de taart: ik ben groot fan van taart en heb het tot mijn persoonlijke missie gemaakt om overal de tofste vegan restaurantjes te vinden en er de lekkerste zoetigheid te eten. Dat maakt veganisme ook echt 10x leuker en beter vol te houden. Mijn favoriete plekjes? Bonnie in Arnhem en Tati in Nijmegen. (tekst gaat verder na de foto.)

beginnen met vegan eten
Koffie en Snickerscake bij Bonnie!

Koppel je veganisme dus aan iets wat je leuk vindt. Hou je van koken? Zoek wat leuke vegan recepten op of verdiep je in de plantaardige keuken en ga lekker zelf experimenteren! Ben je enorm idealistisch? Ga dan vrijwilligerswerk doen bij een vegan organisatie en ontmoet bergen gelijkgestemden. Verslind je graag dikke boeken? Leen een stapel boeken over dierenrechten bij de bieb en verdiep je daarin. Opties te over!

En zoals al gezegd: geef jezelf een spreekwoordelijk schouderklopje als het goed gaat! You rock, en daar mag je best even bij stilstaan.

Tot slot!

Ik hoop dat ik jou als beginnend planteneter een beetje op weg heb kunnen helpen in je vegan journey. Veranderingen en nieuwe gewoontes kunnen best overweldigend zijn, maar als je ze aangaat en tussendoor ook nog een beetje lol hebt, komt het vast goed 🙂 Heb je nog vragen of twijfels over beginnen met vegan eten? Dingen die ik niet besproken heb? Laat het weten in de comments!

(Even over de kookboekenlinks in dit artikel: dit zijn affiliatelinks. Dat betekent dat als jij via deze links wat koopt, ik daar een kleine commissie over ontvang. Het kost jou niets meer. Kortom, wil je één van deze boeken (of iets anders) kopen, dan zou ik je een keiharde baas vinden als je dat via mijn links wilt doen 🙂 alvast bedankt! *neemt spreekwoordelijk hoedje af*)

Wil je dit artikel bewaren voor later? Met het Pinterestplaatje hieronder raak je ‘m nooooit meer kwijt!

beginnen met vegan eten

Geef een antwoord