Zelf thee maken for the win: 3x verse kruidenthee

zelf thee maken

Laatst schreef ik een blog over koken met restjes en zero waste leven enzo. Nou is volledig zero waste leven best wel een opgave, maar je kunt ook op kleine manieren minder afval creëren. Bijvoorbeeld door zelf thee te maken, from scratch, zonder al die onnodige zakjes en plasticjes! De laatste tijd ben ik aan het experimenteren geslagen met allerlei verse en gedroogde kruiden, specerijen en fruitsoorten. En daar zijn een paar behoorlijk fijne theetjes uit gekomen, die ik nu regelmatig drink. Vind je zelf thee maken van verse ingrediënten een leuk idee? Lees dan mee, want in dit blog deel ik mijn 3 favo recepten!

Zelf thee maken is één van mijn nieuwste ideetjes wat betreft afvalloos leven. Je zou denken dat die paar kleine zakjes thee per week niet zoveel uitmaken, maar als je erover nadenkt gebruiken de meeste fabrikanten achterlijk veel verpakkingsmateriaal voor hun thee. Zo zit een gemiddeld plukje thee verpakt in een (gebleekt) papieren theezakje, dat zit weer in een papieren zakje met een leuk plaatje erop, al die zakjes zitten weer in een papieren doosje en dat doosje zit weer in een plasticje. Totale onzin als je het mij vraagt. Dus heb ik een thee-ei gekocht en ben ik begonnen met verse en gedroogde ingrediënten kopen voor erin. Vooral gedroogde kruiden gaan net zo lang mee als ‘gewone’ thee en je kunt met het gebruik van je thee-ei je thee zo slap of sterk maken als je zelf wilt.

Wat heb je nodig om zelf thee te maken

Ik gebruik zelf dus vaak een thee-ei, omdat je zo’n ding eindeloos kunt hergebruiken en het ook geen smaak achterlaat in je thee. Het handigst is om een thee-ei te kopen dat van gaas is gemaakt (in plaats van een metalen ei met gaten erin), want dan kun je er heel fijne kruiden in doen zonder dat de helft in je thee terecht komt. Verder kun je qua kruiden, specerijen en andere ingrediënten compleet losgaan 😀 Dit zijn ingrediënten die ik regelmatig gebruik voor mijn thee:

  • Gember
  • Kurkuma
  • Tijm
  • Salie
  • (Ster)anijs
  • Rozemarijn
  • Kaneelstokjes
  • Kamille
  • Lavendel
  • Munt
  • (Cayenne)peper
  • Schillen van biologisch fruit, zoals sinaasappel
  • (Gedroogd) fruit, zoals appel

Heeeeel veel verschillende dingen dus, waar je 100 miljoen miljard combinaties mee kunt maken (oké, niet echt, maar wel veel). Om je wat houvast te geven vind je hieronder mijn 3 favoriete theerecepten! (tekst gaat verder na de foto)

zelf thee maken
Saliethee, gemberthee en kurkumathee.

Zelf thee maken #1: anti-griep thee

Ben je verkouden of hang je tegen de griep aan, dan is deze thee van gember, kurkuma en peper geniaal. Je krijg het er flink warm van, zodat je alle ellende er lekker uit zweet. Voor een beker of glas van rond de 300 milliliter gebruik je:

  • 4 plakjes verse gember, aan een prikkertje geregen
  • 4 plakjes verse kurkuma, aan een prikkertje geregen (kun je geen verse kurkuma vinden, dan is een theelepel kurkumapoeder ook prima)
  • Een snufje cayennepeper of zwarte peper
  • Eventueel een schijfje citroen

Giet je glas vol heet water en doe alle ingrediënten erin. Laat het even trekken tot het de goede sterkte heeft en enjoy!

Zelf thee maken #2: relaxthee

Kneiterhard chillen op de late avond doe je met deze thee van salie, geraspte sinaasappelschil en agavesiroop. Lekker kruidig en licht zoet! Voor een glas van ongeveer 300 milliliter vul je je thee-ei met de volgende ingrediënten:

  • 2 theelepels gedroogde salie
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil (neem een biologische sinaasappel als je daaraan kunt komen)

Doe je thee-ei in je glas, giet er heet water over en laat even trekken. Roer er dan een scheutje agavesiroop doorheen.

Zelf thee maken #3: fruity kruidenthee

Ben je meer van de fruitsmaakjes, dan is dit recept waarschijnlijk jouw cup of tea (ha-ha). Deze thee is gebaseerd op Turkse appelthee en smaakt lekker fruitig. Ik gebruik er stukjes gedroogde appel voor, met wat kaneel en kruidnagel 🙂 Voor een glas of beker van 300 milliliter gebruik je:

  • 2 theelepels gedroogde appel (fijn gesneden)
  • 1 kruidnagel
  • 1 klein kaneelstokje of 1 theelepel kaneelpoeder
  • Eventueel wat agavesiroop om het zoeter te maken

Je kunt deze thee op meerdere manieren maken, maar wat ik graag doe is alle ingrediënten in een steelpannetje doen met 300 milliliter water en het dan samen warm laten worden. Dan worden de smaken beter opgenomen. Zeef de thee en roer er eventueel wat agavesiroop doorheen om het zoeter te maken.

Tot zover mijn blog over zelf thee maken! Ga jij ook aan de slag met zelf thee maken of heb je zelfs al een favoriet? Laat het me weten in de comments!

Gerelateerd

1 reactie

  1. […] begint al bij kleine dingen, zoals je eigen reismok met koffie meenemen als je de trein pakt. Of thee zetten met verse kruiden in plaats van theezakjes die je later toch weer wegkiepert. En natuurlijk hoort koken met restjes […]

Geef een reactie