Vegan quesadilla recept met zoete aardappel (+ kortingscode!)

quesadilla recept

In de categorie ‘snelle vegan lunchrecepten’: vegan quesadillas! Ik maakte laatst een vegan versie van de Mexicaanse klassieker, met een vulling van cheesy zoete aardappel en kruidige kidneybonen. Spoiler alert: ze zijn superlekker! Ze zijn pittig, goed gevuld, best heel gezond en, ook niet onbelangrijk, ze hebben een echte kaassmaak. Ik kan dus met recht zeggen dat dit quesadilla recept heel dicht bij het origineel komt!

Quesadillas, the vegan way

Quesadillas zijn normaal gesproken één groot kaas-fest. Ik bedoel, het zijn letterlijk 2 tortillas (of wraps) met kaas ertussen, die je toast in een grillpan. Toch besloot ik een poging te doen om ze te veganizen, oftewel plantaardig te maken. De laatste tijd maak ik tenslotte de gekste dingen vegan (zoals köfte en smeerpaté), dus  dan kon dit er ook nog wel bij! 😉

Anyway, vegan quesadillas dus. Na een serie keukenexperimentjes ben ik gekomen tot een mix van zoete aardappel, edelgist, kidneybonen en specerijen. Het grote geheim: gemalen chipotlepeper. Dit is gedroogde en gemalen jalapeñopeper en geeft de quesadillas een pittige kick en een rokerig geurtje. Heerlijk!

Tip: Op zoek naar chipotle? Van Beekum Specerijen verkoopt fijne grote potten chipotle in hun webshop. Ook leuk: tot en met 31 januari 2018 krijg je in hun webshop 10% korting met de code ROOTSANDFOODS10!

Hoe maak je dit vegan quesadilla recept?

Nou, get ready, want heel veel makkelijker dan dit wordt het niet! (Tenzij je gewoon een bammetje besmeert met pindakaas ofzo, maar da’s weer een ander verhaal.) Hoe dan ook, je kookt de zoete aardappel, pureert ‘m  met edelgist, sambal en specerijen en zet het apart. Daarna prak je de kidneybonen met wat komijn. Besmeer een tortilla of wrap met beide mengsels, bedek met nog een tortilla en bak de vegan quesadilla even aan in een grillpan zonder olie, waarna je ‘em in vieren snijdt. EN DAN BEN JE KLAAR. Was dat makkelijk of was dat makkelijk?

Dit vegan quesadilla recept is lekker als lunch, maar je kunt er ook een soepje bij serveren (bijvoorbeeld deze maïssoep) en je hebt een prima avondmaaltijd. Serveer de quesadillas in ieder geval met gesneden bosuitjes of koriander en een lekkere scheut sriracha of chilisaus.

Maar: lang verhaal kort, hier is mijn vegan quesadilla recept! Één van mijn favo vegan recepten, al zeg ik het zelf.

Vegan quesadilla recept

* 3 quesadillas (6 wraps)

* 30 minuten bereidingstijd

Ideale lunch alert! Ik maakte een vegan quesadilla recept met een vulling van cheesy zoete aardappel en kruidige kidneybonen. Lekker, snel en vullend!
Yum!

Dit heb je nodig:

  • 6 volkoren tortillas
  • 1 zoete aardappel (middelgroot, hij moet ongeveer in een beker van 200-250 ml passen)
  • 3 eetlepels edelgist
  • 1 theelepel chipotlepeper
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel bruine suiker
  • Een snufje zout
  • Een half blikje kidneybonen, afgegoten en afgespoeld
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • Een bosuitje of wat takjes verse koriander om te garneren
  • Een scheut sriracha voor erbij
  • Ook nodig: een blender met S-vormig mes, een grote koekenpan (een grillpan maakt mooie streepjes op je vegan quesadilla)

Zo maak je ze:

  1. Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Verhit intussen water in een steelpannetje.
  2. Kook de zoete aardappelblokjes gaar. Dit duurt een kleine 10 minuten, afhankelijk van de grootte van de blokjes. Prik er met een vork in om te testen of ze gaar zijn. Als ze gaar zijn, glijdt de vork er makkelijk in.
  3. Doe de zoete aardappel in de blender met alle ingrediënten, behalve de kidneybonen en komijnpoeder. Blend tot een smeuïge puree en zet apart.
  4. Prak de kidneybonen en komijn fijn met een vork.
  5. Besmeer 3 tortillas met het zoete aardappelmengsel en vervolgens met de kidneybonenpuree. Leg er een andere tortilla op.
  6. Bak de 3 tortillas even op in een droge koekenpan, tot de tortillas zelf een beetje knapperig worden en iets bruinen. Draai ze tussendoor een paar keer om.
  7. En dan zijn je vegan quesadillas klaar! Snijd ze in vieren en serveer met de bosui of koriander (of allebei!) en de sriracha. Lekker!

Ennn dat was mijn vegan quesadilla recept! Duik je ook de keuken in, deel dan het resultaat op social media met de hashtag #rootsandfoods erbij of poke me even op één van de Roots and Foods-accounts, vind ik leuk!

Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met Van Beekum Specerijen.

Gerelateerd

Geef een reactie