Vegan paté met champignons en getoaste walnoten

vegan pate

Het is inmiddels alweer een klein weekje herfst, en herfst betekent: walnoten en champignons! (En warme drank met alcohol, dat ook.) Ik besloot met deze seizoensingrediënten een kruidige vegan paté te maken. Paté is één van die dingen die ik vroeger als vleeseter niet te nassen vond, maar nu in de vegan versie helemaal fantastisch vind. Maar ja, er zitten dan ook getoaste walnoten, gesmoorde champignons, sojasaus en bruine linzen in, dus what’s not to like? Deze vegan paté is heel snel klaar en kun je lekker op brood of toast eten bij je lunch of bij de borrel. Of gewoon zo, met een lepel uit het bakje 😀 hier, het recept!

Recept vegan paté met champignons en getoaste walnoten

Je hebt nodig (voor 2 paté-formaat bakjes):

  • 1 blikje bruine linzen van 420 gram (uitlekgewicht 260 gram)
  • 120 gram rauwe walnoten
  • 10 middelgrote champignons, in plakjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • Een half bosje verse peterselie, gehakt
  • Een snufje peper
  • Een snufje cayennepeper
  • Wat olijfolie
  • Ook nodig: een blender met S-vormig mes

Zo maak je het:

  1. Laat de linzen even kort uitlekken in een zeef. Doe ze daarna in de blender. Ze blijven iets vochtig.
  2. Zet een koekenpan op het vuur zonder olie. Rooster hierin kort de walnoten. Wanneer ze lekker beginnen te ruiken en te verkleuren dan zijn ze klaar! Doe ze bij de linzen in de blender.
  3. Verhit de olijfolie in de koekenpan en fruit hierin het sjalotje. Wanneer die glazig begint te zien, doe je de champignons erbij. Bak op een laag vuurtje tot ze krimpen en donkerder beginnen te worden. Doe het geheel daarna bij de linzen en walnoten in de blender.
  4. Voeg vervolgens de citroensap, sojasaus, kruiden, peterselie, peper en cayennepeper toe en blend de boel een paar minuten. Houd je van grove paté, blend het geheel dan niet al te lang. Wil je liever een hele zachte, smeuïge vegan paté dan blend je wat langer door.
  5. Serveer de vegan paté lauwwarm met lekker brood of laat hem eerst even afkoelen in de koelkast, wat je zelf lekker vindt. Ik maak altijd 2 kleine bakjes, waarvan ik er eentje in de koelkast zet en eentje invries. De koelkast-paté blijft een kleine week goed, de diepvries-paté zo ongeveer een maand.
vegan pate
Mijn vegan paté!  
 
(Fun fact: het is nog best moeilijk om paté appetijtelijk op de foto te krijgen omdat het er, zoals mijn vriend zojuist behulpzaam opmerkte, uitziet als een bak kots xD Tja. Gelukkig doet even klooien met Adobe Lightroom een hoop :p)

Meer voor op brood:

 

Gerelateerd

1 reactie

  1. […] lekkers voor op brood? Check mijn vegan walnotenpaté, frisse tomatensalsa of spicy gebakken […]

Geef een reactie