Vegan köfte in een spicy tajine

vegan kofte

Soms wil je gewoon lekker makkelijk koken en binnen een minimaal tijdsbestek op de bank crashen met een bord superlekker eten. Nou, I got you covered, want voor dit soort situaties heb ik nu dit awesome vegan köfte recept! Ik at deze vegan köfte in een spicy tajine, maar je kunt de balletjes ook op een broodje doen à la falafel, het is jouw feestje.

Veganize all the things!

De laatste tijd ben ik allerlei recepten aan het ‘veganizen’ – plantaardig maken dus. Vorige week maakte ik bijvoorbeeld een plantaardige versie van Chileense empanadas op basis van linzen en daarvoor maakte ik onder andere smeerpaté en vegan pesto die echt nauwelijks onderdoen voor the real deal. Okee, correctie, deze vegan recepten ZIJN the real deal! Ha!

Hoe dan ook, köfte was het volgende op mijn lijstje. Het is namelijk heel relaxed als je een goed recept hebt waarmee je in een paar minuten een stapel köfteballetjes in elkaar draait. Eenmaal klaar kun je de vegan köfte eten in een wrapje, met wat gegrilde groenten, op brood, in tajine, noem maar op! Bij mij gaan ze ook vaak in m’n lunchbox, compleet met wat salade en een bakje hummus erbij.

Hoe maak je de vegan köfte?

Deze vegan köfteballetjes zijn extreem makkelijk te maken. De basis is kikkererwten, omdat je daar makkelijk balletjes van draait die ook nog eens lekker sappig blijven na een minuutje of 20 in de oven. Goed, kikkererwten dus, en verder ben ik keihard gegaan met köfte kruidenmix om het recept echt die spicy köftesmaak te geven. De kikkererwten en kruidenmix heb ik geblenderd met een uitje, havermout, walnoten, tomatenpuree en wat bladgroen en vervolgens heb ik er balletjes van gedraaid. Even de oven in en klaar ben je!

Tip: In het kader van ‘snel en makkelijk’ heb ik voor dit recept gewerkt met een kant-en-klare kruidenmix. Ideaal als je weinig tijd hebt! Wil je online kruiden kopen dan is de super uitgebreide webshop van Van Beekum Specerijen een aanrader. En helemaal leuk: tot en met 31 januari 2018 krijg je er 10% korting op het hele assortiment met de code ROOTSANDFOODS10!

Hoe dan ook, hier is het recept voor vegan köfte! En omdat ik de beroerdste niet ben, doe ik meteen mijn recept voor supersimpele spicy tajine erbij 8) enjoy!

Recept: vegan köfte

* Ongeveer 10 balletjes
* 5 minuten voorbereiden
* 40 minuten oventijd

Dit heb je nodig:

  • 240 gram kikkererwten uit blik
  • 1 klein uitje, geraspt
  • 1 hand verse spinazie of koriander
  • 1 hand ongebrande walnoten
  • 45 gram havermout
  • 1,5 eetlepel köftekruiden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 6 eetlepels water
  • Ook nodig: een blender met S-vormig mes, oven, bakplaat en bakpapier

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe alle hierboven genoemde ingrediënten in de blender en blend tot een smeuïg geheel. Er mogen wat stukjes in zitten, maar niet te veel.
  3. Bekleed de bakplaat met een bakpapiertje en draai balletjes van het kikkererwtenmengsel. Dat gaat het makkelijkst met natte handen. De balletjes zouden ongeveer 3-4 centimeter in doorsnee moeten zijn.
  4. Leg de balletjes op de bakplaat en zet ze voor 20 minuten in de oven. Check tussendoor af en toe. Na 20 minuten keer je ze om en bak je ze nog even 20 minuten. En dan zijn ze klaar! Kijk dan hoe mooi ze zijn! (tekst gaat verder na de foto)
Dit vegan köfte recept is superhandig voor als je snel en makkelijk wilt koken en daarna op de bank wilt ploffen met een bord superlekker eten. Maken dus!
OMNOMNOMNOM

Recept: spicy tajine

Wil je je vegan köfte eten in een tajine zoals op het plaatje hierboven? Dit tajinerecept is supersimpel en –dus- mijn favo!

Dit heb je nodig:

  • 2 blikken tomatenstukjes
  • 1 ui, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 4 handen verse spinazie
  • 1 handje rozijnen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Eventueel wat gehakte amandelen en/of gehakte verse koriander om te bestrooien

Zo maak je het:

  1. Fruit de ui in een wok of hapjespan. Als hij iets begint te geuren doe je de knoflook erbij. Bak even mee en doe de specerijen erbij.
  2. Doe er 1 hand spinazie bij, zet het vuur laag en blijf roeren. Als de spinazie iets geslonken is doe je er weer een hand bij. Herhaal tot alle spinazie erin zit.
  3. Voeg de tomatenstukjes en de rozijnen toe en roer goed door.
  4. Laat 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen en dan is het klaar!

Tip: Leg de köfteballetjes mooi op de tajine en bestrooi eventueel met koriander en amandelen. Serveer met Turks brood of rijst.

Tot zover mijn versie van vegan köfte in spicy tajine! Als je dit recept gaat uitproberen, deel dan een fotootje op social media met #rootsandfoods erbij, vind ik leuk 🙂 of geef me op een andere manier een seintje natuurlijk. Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met Van Beekum Specerijen.

Gerelateerd

Geef een reactie