Vegan goulash recept voor herfstige dagen

vegan goulash

Mijn vegan goulash recept is alles wat je nodig hebt op herfstige, regenachtige dagen als deze! Het is echt stevige kost, met een flinke lading kruiden erin, en doet daarin niet onder voor menig winterstoofpot. Dit Hongaarse gerecht, in Hongarije gulyás genoemd, is trouwens officieel een soep, maar ik vind een wat dikker gerecht wel lekker, vandaar dat het in Casa Roots and Foods een stoofpot is. Maar met wat extra water maak je er ook zo een prima soep van. It’s up to you!

Vegan goulash recept

Je hebt nodig voor 2 flinke porties:

  • 1 ui, in stukjes
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 eetlepels goulashkruiden (liever zelf maken? Mix zoete paprikapoeder, knoflookpoeder, karwijzaad, tijm en marjoraan. Doe tijdens het bereiden een laurierblaadje erbij in de pan)
  • 2 rode (punt)paprika’s, in stukken
  • 1 middelgrote wortel, in plakjes
  • Een half bakje champignons, in plakjes
  • Voor wat extra vulling: 1 pakje vegan kipstukjes, bijvoorbeeld van Vivera
  • 150-200 ml. rode wijn
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 150 gram rode linzen, gedroogd
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel edelgist en gehakte peterselie voor er overheen

Zo maak je de vegan goulash:

  1. Verhit in een grote pan (ik gebruik meestal een wok) een scheutje olijfolie. Fruit hierin op laag vuur de ui. Voeg kort daarna de knoflook toe.
  2. Gebruik je kipstukjes, bak deze dan nu even mee (nog steeds op laag vuur) en roer de goulashkruiden er doorheen.
  3. Na ongeveer 5 minuten voeg je de paprika, wortel en champignons toe.
  4. Bak een paar minuutjes samen op, tot de champignons iets beginnen te verkleuren. Voeg dan de linzen toe en roer door.
  5. Dan mogen de rode wijn, bouillonpoeder en het blik tomatenblokjes erbij. De groenten zouden dan nèt onder moeten staan. Is dat niet zo, voeg dan een beetje water toe.
  6. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur laag en laat je de vegan goulash 20 minuutjes pruttelen.
  7. Proef tussendoor ook even; vind je de goulash te pittig of wil je de wijnsmaak wat onderdrukken, doe er dan meer tomatenblokjes (of eventueel verse tomaten) bij. Wil je er een soep van maken, voeg dan extra water toe.
  8. Na 20 minuten zijn de linzen gekookt, is het vocht deels ingekookt en heb je een lekker dikke stoofpot!
  9. Serveer het vegan goulash recept met brood, witte rijst of pasta, net waar je zelf zin in hebt. Maak het af met wat zout en peper naar smaak en bestrooi het eventueel nog met edelgist en/of gehakte peterselie. Eet smakelijk!

vegan goulash

Goulash is één van mijn favo vegan recepten voor deze frisse herfstdagen. Net als deze bonenstoofpot met pompoen trouwens. Heb jij nog meer lekkere comfort food recepten of wil je er juist meer zien op Roots and Foods? Laat het weten in de comments!

Gerelateerd

Geef een reactie