Vegan empanadas à la Roots and Foods

vegan empanadas

Vegan empanadas? Yup! Ik ben als half-Chileense opgegroeid met de hartige pasteitjes. Ze zijn helaas wel gevuld met vlees, zeevruchten of kaas, wat een kleiiiin beetje lastig was toen ik veganist werd. Dus je kunt je voorstellen dat ‘empanadas veganizen’ vrij hoog op mijn to do-lijstje stond! Het was even puzzelen om de vleesvulling te vervangen, maar inmiddels heb ik een superlekker alternatief op basis van linzen bedacht. Wil je zelf ook eens vegan empanadas maken? In dit blog vertel ik je hoe ik dat aanpak en deel ik mijn recept!

Comfortvoer

Empanadas zijn echt Zuid-Amerikaans comfortvoer. De gevulde broodjes worden in een groot deel van het continent gegeten en één van de meest levendige herinneringen uit mijn jeugd is mijn vader die in de keuken deeg staat te kneden. Mijn vader trok sowieso regelmatig de keuken in, gewapend met de recepten van mijn oma, om uren later terug te komen met schalen vol voedsel. De empanadas die hij maakte fungeerden bij ons als avondeten, ontbijt en lunch, voor minstens een week. Hoe ik ooit zo veel empanadas heb kunnen eten zonder zelf in een empanada te veranderen is me nog steeds een raadsel 😉

Empanadas veganizen

Hoe dan ook, toen ik vegan empanadas wilde maken ben ik begonnen met de vleesvulling vervangen door vegan gehakt, maar ik vond het resultaat wat te droog. Nadat ik een recept had bedacht voor vegan paté op basis van linzen, walnoten en champignons, bedacht ik dat dat ook een prima vulling voor mijn empanadas zou zijn. Wat andere specerijen er overheen en klaar! En dat was een goede gok, want ze smaakten prima! Het is inmiddels zelfs één van mijn favoriete vegan recepten geworden. Serveer ze met een salade als avondmaaltijd, maak er een tomatensalsa bij en eet ze bij de borrel, of schuif ze gewoon zo naar binnen. Succes gegarandeerd!

Vegan empanadas recept

* 12 empanadas

* 1 uur voorbereidingstijd

* 20 minuten oventijd

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 3 kopjes bloem (ik gebruik theekopjes van 200 ml)
  • 1/3 kopje gesmolten sojaboter (ik gebruik die van Alpro)
  • ¾ kopje lauwe ongezoete sojamelk
  • ¼ kopje lauw water
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de vulling:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
  • 1 blikje bruine linzen, uitgelekt
  • 200 gram champignons, in kleine stukjes
  • 2 handjes walnoten, gehakt
  • 2 bladeren andijvie of sla, in reepjes gesneden
  • 1 hand rozijnen
  • 12 zwarte olijven zonder pit
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Een scheutje liquid smoke

Ook nodig:

  • Een deegroller of wijnfles

Zo maak je de vegan empanadas:

  1. Begin met het deeg. Meng de bloem met het zout en het bakpoeder. Voeg daarna sojaboter, sojamelk en water toe en kneed goed.
  2. Kneed zo’n 10 minuten of tot het deeg soepel is en niet meer plakt. Is het deeg te nat, voeg dan een beetje bloem toe. Is het te droog, doe er dan een klein beetje water bij.
  3. Leg het deeg in een schaal of op een bord en dek af met een theedoek. Het deeg mag nu een half uurtje rijzen.
  4. Dan maak je de vulling. Verhit in een wok of hapjespan wat plantaardige olie en fruit hierin op een middellaag vuur de ui. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en blijf roeren.
  5. Als de ui en knoflook beginnen te geuren voeg je de champignons toe. Bak die 5 minuten mee of tot ze gaar zijn. Dan mogen de linzen, walnoten, rozijnen, andijvie en alle specerijen (eigenlijk alles behalve de olijven) erbij. Roer goed door en verwarm het geheel zo’n 20 minuten op een laag vuurtje.
  6. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Wanneer het deeg genoeg gerezen heeft, verdeel je het in 12 bolletjes. Strooi een beetje bloem op de ondergrond waar je het deeg gaat uitrollen en strooi wat bloem op de deegroller of wijnfles.
  8. Pak dan een bolletje en rol die uit met behulp van de deegroller of wijnfles. Als je een mooi plat rondje hebt leg je in het midden een olijf. Schep daar wat van de vulling op, ongeveer 2 à 3 eetlepels. Vouw het rondje dubbel en druk de randen dicht. (Willen ze niet plakken, smeer ze dan in met een klein beetje water.) Leg de empanada op de bakplaat.
  9. Herhaal dit met de andere 11 deegbolletjes. Wanneer alle vegan empanadas op de bakplaat liggen, prik dan in allemaal een paar gaatjes met een vork. Wil je een mooi laagje op je empanadas, bestrijk ze dan met een klein beetje ongezoete sojamelk.
  10. Zet de empanadas voor 20 minuten in de oven, of tot ze iets lichtbruin beginnen te worden.

En dan zijn ze klaar! Enjoy 🙂 Ik eet mijn vegan empanadas altijd zonder iets erbij, maar voeg bijvoorbeeld een salade toe en je hebt een complete avondmaaltijd. Of snijd ze door midden, maak er een sausje bij en serveer ze als borrelhapje. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Benieuwd hoe je vegan empanadas maakt? Ik heb dit gerecht uit mijn jeugd succesvol ge-veganized en in dit blog deel ik mijn recept!
Mijn empanadas, up close and personal 😉

Gerelateerd

1 reactie

  1. […] – plantaardig maken dus. Vorige week maakte ik bijvoorbeeld een plantaardige versie van Chileense empanadas op basis van linzen en daarvoor maakte ik onder andere smeerpaté en vegan pesto die echt […]

Geef een reactie