5x Vegan broodbeleg voor een epische lunch

vegan broodbeleg

Ben je keihard plantaardig aan het eten maar kom je voor de lunch nog niet verder dan een bammetje hummus? I feel your pain. Toen ik net vegan werd at ik zo ongeveer alleen maar pindakaas en hummus op mijn volkoren crackers. Maar intussen heb ik een flink arsenaal aan vegan broodbeleg ideetjes verzameld! In dit blog zet ik mijn go to-recepten voor vegan broodbeleg voor je op een rijtje. Hiermee maak je gegarandeerd je collega’s/medestudenten/lunchbuddies groen van jaloezie 😉

Vegan versies van ALLES

Iedere vegan of andersoortige planteneter heeft het wel eens meegemaakt: dat je met mensen in gesprek bent over eten en je ze vrolijk vertelt dat je plantaardig eet. En dat die mensen je dan ontzet aankijken en stamelen “maar.. wat eet je dan op brood?!”. Vegan broodbeleg blijft toch een dingetje, terwijl je eigenlijk exact hetzelfde kunt eten als de gemiddelde alleseter, maar dan in een vegan versie. Denk aan vegan kaas van bijvoorbeeld Wilmersburger of SimplyV, zoet beleg zoals pindakaas en appelstroop en plantaardige ‘vlees’waren van bijvoorbeeld de Vegetarische Slager. Easy peasy lemon squeezy, dus!

Up je vegan broodbeleg game

Wil je verder gaan dan dat en superfunky vegan broodjes maken, dan zijn er ook knetterveel opties. Denk torenhoge club sandwiches, avocado-pestotosti’s, ‘pulled’ portobello, de mogelijkheden zijn eindeloos! Hieronder heb ik 5 soorten vegan broodbeleg op een rijtje gezet waarvoor je me midden in de nacht mag wakker maken (hypothetisch gezien dan, ik hou ook best van m’n nachtrust ;)). Away we go!

Awesome vegan broodbeleg #1: ‘pulled’ portobello’s

DIT, mensen. Portobello’s zijn uit de kluiten gewassen champignons die je heerlijk kunt marineren in sojasaus en gerookt paprikapoeder. Even in stukjes snijden, opbakken en op een broodje doen met hummus en eventueel wat groenten, zoals in mijn recept. De gebakken portobello’s zijn trouwens koud ook prima te nassen, dus je kunt ze ook nog meenemen naar school of werk. BOO-YA!

Check hier mijn spicy portobello recept!

(Tekst gaat verder na de foto.)

recept spicy portobello
NOM!

Awesome vegan broodbeleg #2: pesto-tosti

Dacht je toen je vegan werd dat pesto tot het verleden behoorde? Think again! Als je een blender, een handjevol ingrediënten en 5 minuten vrije tijd hebt, draai je zo een simpele doch GENIAAL SMAKENDE vegan pesto in elkaar! Wat ik meestal doe is twee sneetjes brood besmeren met vegan bieslookpesto en de boel dan beleggen met plakjes tomaat en plakjes avocado. Stop hem even in het tosti-ijzer en je hebt een superlekkere groene pestotosti!

Check hier m’n vegan pesto recept.

(Tekst gaat verder na de foto.)

vegan pesto
Yum!

Awesome vegan broodbeleg #3: clubsandwich met gegrilde veggies

Sinds ik laatst bij de Anne&Max in Arnhem een vrij fantastische veggie clubsandwich naar binnen werkte, ben ik helemaal fan van dit soort broodjes. Het ziet er niet alleen indrukwekkend uit, je kunt er ook lekker veel op kwijt! Wat ik vaak doe is plakken aubergine, plakken courgette en kikkererwten grillen in wat oosterse kruiden. Oven op 200 graden, groenten besmeren met olijfolie en bestrooien met za’atar, chilipoeder en/of oregano en hup, op een bakplaatje de oven in. Na zo’n 20 minuten heb je een lekkere batch gegrilde groenten.

Voor je vegan clubsandwich neem je 3 sneetjes brood. Besmeer alles met hummus (hummus maakt tenslotte alles beter. True story) en beleg je eerste sneetje met wat gegrilde groenten, wat plakjes tomaat en wat rucola. Dan doe je het volgende sneetje erop en die beleg je met de rest van de gegrilde groenten, tomaat en rucola. Als je écht wild wilt doen, voeg dan wat plakken geroosterde tofu toe. Prikkertje met een olijf er bovenop en tadaaaa, je vegan clubsandwich is een feit!

(Tekst gaat verder na de foto.)

vegan broodbeleg
Lekkahhh 8)

Awesome vegan broodbeleg #4: tofu scramble

Ben jij één van de 8 vegans op aarde die zonder problemen kaas laat staan, maar stiekem wel eens weemoedig terugdenkt aan een eitje op brood? Tofu scramble is de plantaardige variant op een roerei! Het recept is SUPERsimpel: neem een blok tofu, druk er zoveel mogelijk water uit en verkruimel boven een koekenpannetje met wat olie erin. Bak op met een beetje kurkumapoeder (wordt ‘ie mooi geel van) en wat kala namak, oftewel zwart zout. Dat geeft je tofu scramble een ei-achtig geurtje.

Je kunt verder aan je tofu scramble toevoegen wat je zelf lekker vindt! Doe er bijvoorbeeld een uitje bij, wat verse bieslook of doe zoals ik en maak er een Mexicaans feestje van met kidneybonen, een pepertje, rode paprika, maïs en verse koriander. Eet je tofu scramble op een getoast broodje besmeerd met plantaardige boter. Goddelijk!

Awesome vegan broodbeleg #5: flatbread met kruidige broccoli

Dit recept is echt een koningscombo! Arabisch platbrood smaakt net even iets rustieker dan een simpele wrap en combineert geniaal met kruidig gebakken veggies en romige vegan mayonaise. Daarbij blijft dit brood lang goed dus kun je het gemakkelijk meenemen naar school of werk. Oh en pro-tip: voeg wat spruitgroente toe voor een crunchy bite!

Check hier mijn recept voor Arabisch flatbread met kruidige broccoli!

(Tekst gaat verder na de foto.)

Arabisch brood met kruidige broccoli
BAM!

Nou, dit waren mijn favo vegan recepten voor op brood! Heb jij nog een culinair hoogstandje dat je met me MOET delen, poke me dan op social media met de hashtag #rootsandfoods. Of laat een berichtje achter in de comments hieronder, ook altijd leuk! 😀

Gerelateerd

Geef een reactie