Recept: Minestronesoep met veggies uit de moestuin

Recept minestronesoep

Groenten verbouwen in je eigen moestuin is dé manier om aan ethisch geproduceerde en onbespoten groenten te komen. Heb je geen groene vingers en nul verstand van moestuinieren? Geen probleem, ik ook niet. Ik ga daarom regelmatig wildplukken en voor in m’n eigen tuin kies ik groenten, fruit en kruiden uit die met geen mogelijkheid kapot te krijgen zijn, zoals munt, frambozen en bloedzuring. Om te laten zien wat je allemaal kunt doen met moestuingroenten heb ik vandaag m’n groententuin geplunderd en ben ik de keuken in gegaan. Omdat ik allerlei bladgroenten én een flinke oreganostruik heb, was het resultaat een Italiaanse minestronesoep, oftewel een dikke groentesoep met heeeel veel ingrediënten.

Recept minestronesoep

Ingrediënten (4 personen):

Uit de moestuin:

  • Twee bosuitjes, in reepjes
  • 8 grote bladeren (bloed)zuring, in grote stukken
  • Een paar raapstelen, in grote stukken
  • Wat verse bieslook en oregano, in grote stukken en de harde takken eruit

En verder:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in kleine stukjes of uitgeperst
  • 2 middelgrote wortels, in plakjes
  • Een halve courgette, in blokjes
  • Een half kopje doperwten
  • 2 tomaten, in grote stukken
  • Een handje rijst of volkoren pasta (ik gebruikte een restje rijst van gisteren)
  • Een half kopje rode linzen
  • Een scheutje witte of rode wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • Wat plantaardige margarine of olijfolie
  • Zwarte peper
Bloedzuring
M’n oreganoplantje

Zo maak je hem:

  1. Verhit in een grote soeppan de margarine of olie en fruit hierin de ui. Wanneer de ui glazig is mogen de knoflook, wortel, doperwten en courgette erbij. Bak dit kort aan.
  2. Wanneer de groenten iets zacht beginnen te worden, giet je er een scheutje wijn bij, zodat alles net onder staat. Zet het vuur hoger en laat het inkoken.
  3. Als het vocht bijna weg is, giet je de bouillon in de pan. Breng aan de kook en voeg de rijst of pasta, linzen en oregano toe. Kook dit 5 minuten. De soep wordt door de linzen iets dikker, maar vind je hem nog te dun, bind de soep dan iets met maizena.
  4. Na de 5 minuten voeg je de bloedzuring, raapstelen, bieslook en tomaten toe en laat je alles nog 5 minuten op een laag vuurtje doorpruttelen.
  5. Breng de soep op smaak met wat zwarte peper en serveer met brood en eventueel edelgist.

 

Recept minestronesoep
Yum!

Heb jij een moestuin? En zo ja, wat verbouw je er zoal? Als je nog goede tips hebt voor groenten of fruit die gemakkelijk te verbouwen zijn, let me know! 🙂

Gerelateerd

Geef een reactie