Recept: groentenrijst met Griekse kruiden

recept groentenrijst

Als ik makkelijk wil doen, is groentenrijst mijn go to gerecht. Beetje rijst koken, groenten en specerijen erbij en klaar ben je! Plus, het ziet er lekker kleurrijk uit op je bord. Dit recept voor groentenrijst met Griekse kruiden is stiekem afgeleid van het recept voor Chileense groentenrijst, arroz graneado. Mijn oma maakt haar groentenrijst altijd met blokjes aardappel, wortel en doperwten. Toen ik laatst een batch aubergines en courgettes scoorde op de weekmarkt, besloot ik die groenten aan het recept toe te voegen en er eens wat Griekse kruiden doorheen te mikken. Voor het zomerse effect enzo, en omdat ik dat spul nog had liggen 😉 en, *tromgeroffel*: great success! Dit recept groentenrijst is makkelijk en vullend en smaakt lekker kruidig. Maken dus!

Recept groentenrijst met Griekse kruiden

Ingrediënten (4 personen):

  • 2 koppen ongekookte snelkookrijst
  • 1 ui, grof gesneden
  • Een halve aubergine, in blokjes
  • Een halve courgette, in blokjes
  • Een halve winterpeen, in blokjes
  • 1 middelgrote aardappel, in blokjes
  • 2 eetlepels maïs uit blik
  • Een flinke eetlepel souvlakikruiden of een andere Griekse kruidenmix
  • Wat olijfolie
  • Wat groentebouillonpoeder

Zo maak je het:

  1. Eerst koken we de rijst, aardappels en wortel. Verhit hiervoor water in een pannetje, strooi het bouillonpoeder erin en doe de rijst erbij. Check even hoe lang je rijst precies moet koken. De aardappel- en wortelblokjes moeten zo’n 8-10 minuten koken dus kiep die erbij in de pan wanneer de rijst nog 8-10 minuten op moet staan.
  2. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Fruit hierin op een laag vuurtje de ui tot hij glazig ziet. Doe dan de aubergine en courgette en de kruiden erbij en bak dit zo’n 5 minuten mee. Roer door en laat even op een laag vuurtje staan.
  3. Giet de rijst, aardappel en wortel af en doe dit erbij in de koekenpan. Doe ook de maïs erbij en roer door tot alles mooi door elkaar gemixt is.
  4. Serveer met partjes citroen om erboven uit te knijpen en eventueel wat verse kruiden, zoals peterselie.

Tip! Je kunt de groentenrijst meteen opeten, maar je kunt hem ook de dag erna eten als lunch. Hij smaakt koud namelijk ook prima!

Tip nummero dos: Dit groentenrijst recept is perfect om restjes op te maken. Gebruik bijvoorbeeld de gekookte rijst van (eer)gisteren of verwerk er wat restjes van andere groenten in 🙂

recept groentenrijst
Eet smakelijk! 8)

Gerelateerd

3 reacties

  1. […] dit tomatensalsa recept is erg lekker bij groentenrijst of Chileense […]

  2. […] door een salade of plakken seitan voor op een funky clubsandwich. Of maak bijvoorbeeld een lekkere groentenrijst, daarin kun je ook van alles […]

  3. […] een gouwe ouwe: groentenrijst! Ideaal voor als je veel gekookte of gebakken groente over hebt. Snijd je groenten klein, meng met […]

Geef een reactie