Recept: Estofado de porotos / Chileense bonenstoofpot

Chileense bonenstoofpot

In Chili bestaan er ongeveer honderd miljoen miljard soorten bonen. Okee, niet echt, maar wel heel erg veel. De peulvruchten nemen dan ook een centrale plek in in de Chileense keuken – ze worden onder andere verwerkt in sandwiches, pasteien en stoofpotten. De bonenstoofpotten hebben hun oorsprong in de inheemse keuken van het zuiden van het land, waar het zodanig fris is dat dit soort comfort food meer dan welkom is. Soms worden ze aangevuld met vlees, maar de basis zijn de bonen, een portie granen en vervolgens courgette of pompoen. Het resultaat is een flink vullend en kruidig gerecht dat goed verwarmt op frisse dagen.

Recept Chileense bonenstoofpot

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 kop droge bonen (bijvoorbeeld pintobonen of witte bonen), 1 nacht / 8 uur geweekt
  • Een halve flespompoen of een hele courgette (of een mix van beide), in grove stukken (*)
  • 2 flinke wortels, geraspt
  • 1 kop droge bulgur
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in kleine stukjes
  • Oregano, komijnpoeder, kurkumapoeder, geroosterd paprikapoeder, zout, allemaal naar smaak
  • Wat plantaardige olie
Chileense bonenstoofpot
Pintobonen in de week

Zo maak je hem:

  1. Kook de geweekte bonen in flink wat water zonder zout. Na ongeveer 20 minuten voeg je de stukken pompoen of courgette toe. Breng opnieuw aan de kook en kook nog 20 minuten door.
  2. Intussen fruit je in een koekenpan de ui. Wanneer hij glazig is mogen de knoflook, de wortel en de specerijen erbij. Laat staan op een laag vuurtje.
  3. Wanneer de bonen en de courgette-slash-pompoen 40 minuten hebben gekookt, voeg je de bulgur toe. Dit kook je op een laag vuurtje nog 10 minuten door. Druk intussen de gekookte groente plat met een lepel, zodat de stoof dikker wordt. Zit er nog steeds veel water in de pan, giet dan een beetje af. Het bonen-groente-bulgurmengsel moet net niet onder water staan.
  4. Voeg het uimengsel toe aan de bonen en laat op een laag vuurtje nog 10 minuten samen trekken.
  5. Serveer de estofado de porotos met brood, eventueel bestrooid met wat edelgist of gehakte verse kruiden, zoals bijvoorbeeld peterselie.

(*) Tip: als je nog wat pompoen over hebt, kun je die gebruiken om de sopaipillas (Chileense pompoenbroodjes) mee te maken.

Chileense bonenstoofpot
Het eindresultaat!

Gerelateerd

1 reactie

  1. […] Tip: als je pompoen over hebt, kun je die gebruiken om de Chileense bonenstoofpot mee te […]

Geef een reactie