Recept: Arabisch flatbread met kruidige broccoli

Arabisch brood met kruidige broccoli

Arabisch flatbread is een ideale basis voor een voedzame lunch. Je kunt ze eten met hummus en plakken gegrilde aubergine, met falafel en fijngesneden groenten, of zoals de meeste mensen wraps eten. Met dan als groot verschil dat Arabisch flatbread awesome is en daadwerkelijk smaakt naar brood. De variant die ik koop bij de islamitische slager heet overigens khubz en wordt gebakken in Almere. Het hoeft dus niet van duizenden kilometers ver hierheen geïmporteerd te worden. Lang verhaal kort, voor dit recept bakte ik verse broccoli, wortel en ui in de Latijns-Amerikaanse kruidenmix komijn-koriander-paprikapoeder-gember-oregano. Dit kruidige groentenmengsel combineert prima met de romige vegan mayo en het stevige brood. En omdat de khubz niet zo makkelijk slap/doorweekt/anderszins goor wordt, kun je het ook nog eens heel goed meenemen voor een lunch onderweg.

Recept Arabisch flatbread met kruidige broccoli

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 middelgrote ui, in halve ringen
  • 1/2 struik broccoli, in stukjes
  • 1 bospeen, geraspt
  • 1/2 rode paprika, in smalle reepjes
  • 2 Arabische platbroden
  • Een paar eetlepels veganistische mayonaise (ik gebruik Remia Mayolijn)
  • Komijnpoeder, korianderpoeder, (geroosterde) paprikapoeder, gemberpoeder en gedroogde oregano, allemaal naar smaak
  • Wat plantaardige olie
  • (Tip: voor een iets stevigere maaltijd voeg je nog een half blikje kikkererwten aan het geheel toe)
Arabisch flatbread met kruidige broccoli
Khubz, een soort Arabisch flatbread

Zo maak je ze:

  1. Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui. Wanneer het glazig wordt, voeg je de kruiden en specerijen toe. Roer goed door.
  2. Doe de stukjes broccoli erbij. Blijf dit even roerbakken, op een iets hoger vuur, ongeveer 5 minuten.
  3. Zet het vuur laag en voeg de wortel, paprika en eventueel kikkererwten toe. Roer door en laat het even staan.
  4. Proef de groenten even na zo’n 5 minuten bakken. Zijn ze te flauw, doe er dan wat extra specerijen bij.
  5. Besmeer het brood met de vegan mayo en vul ze met het groentemengsel. Serveer lauwwarm, eventueel met wat verse koriander.
Arabisch flatbread met kruidige broccoli
Eet smakelijk!

Gerelateerd

Geef een reactie