Creamy maïssoep: ultiem comfort food

koken met restjes

Ik *hartje* maïs. Echt waar. Maïs is namelijk enorm makkelijk te gebruiken, het is redelijk goedkoop en last but not least, het is SUPER veelzijdig. Dus toen ik een paar weken geleden via mijn vrijwilligerswerk een berg maïskolven mee naar huis kreeg, ging ik compleet los. Maïspasteitjes, maïskoekjes, maïspannenkoeken, gestoomde maïsprut in maïsbladeren; je kunt het zo gek niet bedenken of ik maakte het. Maar het pronkstuk was toch echt deze creamy maïssoep. Hij is lekker dik en romig en de rode peper en de gember geven hem een flinke kick, zodat het geen saai gerecht wordt. Hij vult goed en je krijgt het er lekker warm van. Kortom, awesome comfort food! Serveer deze maïssoep met een lekker knapperig afbakbroodje en eventueel wat verse kruiden; niks meer aan doen!

Recept: creamy maïssoep

Je hebt nodig voor 1 flinke pan:

  • Wat plantaardige olie
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • Een halve rode peper, in ringetjes en ontdaan van de pitjes
  • 1 centimeter gember, geschild en in kleine stukjes (1 tl gemberpoeder mag ook)
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 4 maïskolven of 2 blikjes maïs, afgegoten
  • 2 middelgrote aardappelen, niet geschild en in blokjes
  • Een half potje witte bonen
  • 250 ml sojaroom of andere plantaardige room (ik gebruikte die van Oatly)
  • 1 blokje groentebouillon
  • Ook nodig: een staafmixer met pureer-opzetstuk

Zo maak je de creamy maïssoep:

  1. Als je verse maïskolven gebruikt, snijd dan eerst met een scherp mes de korrels van de kolf. Doe de korrels in een kommetje.
  2. Verhit de plantaardige olie in een soeppan. Fruit hierin op een zacht vuur de ui.
  3. Voeg na een paar minuten de peper, gember, kurkuma, komijn en koriander toe. Roer door en laat even verwarmen op laag vuur.
  4. Doe dan de maïs en aardappelen erbij. Roer door en bak even mee.
  5. Dan gaan de room en bouillon erbij. Giet eerst de room in de pan, doe dan de bouillon erbij en giet er vervolgens precies genoeg water bij om alle groenten net onder water te zetten.
  6. Roer door en breng het geheel aan de kook. Laat de maïssoep een kwartiertje koken.
  7. Haal de pan van het vuur en zet de staafmixer erin. Pureer de soep grof; er mogen nog wel hele stukken aardappel en maïs in te zien zijn.
  8. Zet de pan nog even terug op het vuur en voeg de bonen toe. Verwarm dit nog 5 minuten op een laag vuur.
  9. En dan is je soep klaar! Serveer met brood en garneer eventueel met gehakte peterselie of verse koriander.
maissoep
Eet smakelijk!

Zin in meer soep? Check op deze pagina mijn soeprecepten!

Gerelateerd

1 reactie

  1. […] gehakt pepertje en wat extra groenten erbij en je hebt een lekker romig soepje. Case in point: mijn awesome spicy maïssoep! (tekst gaat verder na de […]

Geef een reactie