Jackfruit stoofpot met venkel en aardappelen

jackfruit stoofpot

Sinds ik in mijn lokale toko een blikje jackfruit vond, gebruik ik dit fruit steeds vaker als vleesvervanger. Say what? Yup, deze vlezige fruitsoort doet het prima in de roti, op een broodje als ‘pulled’ jackfruit of in ieder ander gerecht waarvoor je snippertjes ‘vlees’ nodig hebt. Vandaag deel ik een recept voor een jackfruit stoofpot met venkel, witte wijn en kruiden. Lekker licht, lente-achtig en perfect voor een chill avondje in de tuin.

Jackfruit stoofpot, geïnspireerd op Oh My Dish

Jaaaa, je voelt hem al aankomen: ik maakte dit recept voor de Foodblogswap! Lang verhaal kort: iedere foodblogger die meedoet aan de Foodblogswap krijgt een blog van een ander toegewezen, waarvan je vervolgens iets kookt. Hier geef je natuurlijk lekker je eigen draai aan, zodat het een nieuw, blits recept wordt! Zo maakte ik eerder al vegan frittata’s en raw dadel brownies van andere blogs.

Deze maand kreeg ik Oh My Dish toegewezen en ik bedacht me meteen weer waarom ik de swap zo leuk vind: op het moment dat je van een ander blog gaat koken word je echt uit je comfort zone getrokken. Zo is Oh My Dish erg Frans ingesteld en stikt het in de recepten van de dierlijke ingrediënten. Niet iets wat naadloos aansluit op Roots and Foods, maar daarom des te leuker. Ik besloot hun recept voor een hele kip met venkel na te maken, vegan style 😀

Van hele kip tot jackfruit stoofpot

Mijn eerste uitdaging was meteen: hoe maak ik een recept met een complete kip erin vegan? In eerste instantie wilde ik de kip-vorm behouden, maar omdat je dan al snel op kant-en-klare vleesvervangers uitkomt ging dat idee het raam uit. Uiteindelijk bleek focussen op smaak de beste oplossing; van alle vleesvervangers die ik ken vond ik jackfruit het beste combineren met de venkel en aardappeltjes uit het originele recept. Ik kiepte de snippertjes jackfruit in de pan, bedacht een leuke kruidencombo en liet het geheel samen sudderen in wat witte wijn. Mijn jackfruit stoofpot was een feit!

Zo maak je de jackfruit stoofpot

Mensen, dit is een SUPER. SIMPELE. STOOFPOT. Je fruit de ui en knoflook, doet de jackfruit, venkel en aardappelen erbij en bakt dat even aan. Afblussen met witte wijn, kruiden erbij en 20 minuutjes wachten. En dan ben je klaar! Deze jackfruit stoofpot is heel lekker met wat versgebakken brood met bijvoorbeeld vegan kruidenboter. Glaasje citroenwater erbij en je bent helemaal in lentesferen. Hopelijk doet het weer binnenkort ook weer een beetje mee! 🙂

Anyway, dit is het recept!

Jackfruit stoofpot recept

* 2 personen (grote porties) of 3 personen (kleine porties)

* 30 minuten bereidingstijd

jackfruit stoofpot

Dit heb je nodig:

  • 1 blik jonge jackfruit op water (oftewel in brine)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 venkelknol
  • 3 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 125 ml witte wijn (ik gebruikte sauvignon blanc)
  • 3 takjes rozemarijn, vers
  • 5 takjes tijm, vers
  • 3 takjes salie, vers
  • 2 takjes oregano, vers
  • Wat olijfolie
  • Wat zwarte peper
  • ½ tl zout (of 1 tl vegan kippenbouillon, bijvoorbeeld van BioToday)
  • Eventueel voor erbij: stokbrood, vegan kruidenboter

Zo maak je ‘m:

  1. Was de jackfruit in een vergiet. Spoel alles af en trek de stukjes zoveel mogelijk uit elkaar zodat je snippers krijgt. Laat alles uitlekken.
  2. Intussen snipper je de ui en knoflook en snijd je de venkel en de aardappelen in grove stukken.
  3. Verhit de olijfolie in een hapjespan. Fruit hierin de ui. Als de ui glazig begint te worden voeg je de knoflook toe. Bak op een laag vuur zodat de knoflook niet aanbakt.
  4. Als de knoflook gaar is, voeg je de jackfruit, venkel en aardappelen toe. Roer alles door en bak kort aan (zo’n 5 minuten).
  5. Blus het geheel af met de witte wijn. Voeg de verse kruiden, de peper en het zout of bouillon toe en zet het vuur laag. Laat de jackfruit stoofpot zo 20 minuten pruttelen. Check tussendoor af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit; zo niet, vul dit dan aan met wat kokend water.
  6. Na 20 minuten vis je de takjes van de kruiden eruit en roer je alles een laatste keer door. De groenten zijn nu lekker zacht geworden. Serveer met wat stokbrood met kruidenboter of gewoon zo!

Ga je deze jackfruit stoofpot maken? Goede keus! Ik werd er in ieder geval heel gelukkig van 🙂 mocht je hem maken, zet dan even een fotootje op social media en tag me met de hashtag #rootsandfoods, dan kan ik zien wat jullie ervan hebben gemaakt!

Gerelateerd

Geef een reactie